Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 teme, ki v zvezi največkrat vzbujajo neprijetna čustva

shutterstock_1684566694-1.jpg

ShotPrime Studio | Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 17/02/22

Določene teme, glede katerih se pari prepirajo, se ponavljajo

Danes bom z vami delila tri teme, ki so pogosto na sporedu na terapevtskih srečanjih parov. Upam, da vas bodo navdahnile za ploden pogovor.

Seveda ima lahko vsak par svoj seznam “vročih tem”. Spodbujam vas, da tak seznam ne le sestavite, ampak da se tudi dejansko pogovorite o tem, zakaj izpostavljene teme predstavljajo vir napetosti med vama.

Ne glede na to, katero temo boste izbrali, obstajajo pari, pri katerih to sploh ne predstavlja problema. Dobro je torej razmisliti, zakaj prav ta tema vzbuja težka čustva, prepire in/ali ignoriranje partnerja.

1Izvorna družina

Iz družine, v kateri smo odraščali, prinesemo prtljago, med katero lahko najdemo tudi stvari, ki nam morda niso všeč. Nekatere nas prizadenejo, pri drugih se nam zdi, da smo vanje prisiljeni. Dobro je razmisliti o omenjeni prtljagi, iz nje potegniti stvari in se v odraslem življenju samostojno odločiti, ali jih še vedno želimo nositi.

Vsak izmed partnerjev gre lahko skozi enak proces in v nahrbtniku poišče zaklade, ki so lahko koristni pri gradnji skupnega življenja. Od nekaterih stvari se je vredno posloviti, druge pa je vredno dodati.

Zdi se, da je koristno spregovoriti o taščah in o medsebojnem odnosu že odraslih otrok in staršev. Tukaj je pomembno tudi opazovanje odnosov, saj nam je tako včasih precej lažje nekaj ubesediti.

Kaj bo na primer storila žena, če reče, da je mož zanjo najpomembnejši, nato pa predlaga, da bi božični večer preživela pri njenih starših in ne v dvoje? Seveda to ni tako preprosto, toda s konflikti in zapletenimi odločitvami se bomo na naši poti nenehno srečevali. Vprašanje je, kako se bomo z njimi spopadli in ali smo kljub razlikam sposobni graditi in ohranjati enotnost.

2vizija starševstva

Starševstvo je lahko resnično sporna tema. Ne gre le za to, ali par želi imeti otroke, ampak tudi za število otrok in predvsem, zakaj želita imeti otroke in kaj jim želita privzgojiti.

Včasih želimo imeti otroke zato, da bi zapolnili nekakšno praznino, pomanjkanje. Včasih želimo znova podoživeti svoje življenje tudi prek svojih otrok. Po mojem mnenju to niso pravi motivi, ko sprejemamo odločitev o potomstvu, zato se je z njimi dobro soočiti.

Način vzgoje je prav tako zelo pomembna tema. Na področju vzgoje se partnerji pogosto soočijo s konflikti. Navezano starševstvo ali vzgoja s kaznimi in nagradami. To so popolnoma različni pristopi, ki so jim skupne le redke točke.

3vizija življenja in vloge v odnosu

Živimo v mestu ali na podeželju? Kaj nam naši poklici omogočajo in kaj otežujejo? Za kaj je odgovoren moški in za kaj ženska? Kako si razdeliti obveznosti? V kaj verjamemo, kam smo usmerjeni, ali imamo kakšne skupne cilje? Ali je v našem skupnem življenju prostor za posameznikovo avtonomijo in neodvisnost? V kolikšni meri?

Kje se  vidimo čez 10 ali 30 let? Na kakšen način bi uskladili razlike in protislovja med partnerjema? Kaj bomo storili, če bodo nekatere stvari popolnoma nezdružljive?

Vsa ta vprašanja so zelo pomembna. Nobene možnosti ni, da nikoli ne boste doživeli razlik, in to, na kakšen način se boste s tem spopadli, je zelo pomembno za trajnost vašega odnosa. O temah, ki sem jih omenila, imajo partnerji včasih različna mnenja, toda to ne pomeni, da je glede njih nemogoče doseči dogovor. Srečno!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.