Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kdo je skupina LPS, dekle in fantje, ki so zmagovalci Eme?

group last pizza slide

ADRIAN PREGELJ | RTV SLOVENIJA

Lojze Grčman - objavljeno 20/02/22

Slovenski najstniki, ki potujejo na Evrovizijo

Zmagovalci Eme 2022 so nekoliko presenetljivo postali člani skupine LPS s pesmijo Disko. Slovenijo bodo tako zastopali na izboru Evrovizija v Torinu, ki bo 10., 11. in 12. maja. Gre za pesem, ki gre zlahka v uho in ima nekaj retro pridiha.

1. Kdo sestavlja skupino?

Člani skupine so klaviaturist Žiga Žvižej, ki jo je leta 2018 tudi ustanovil, Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara) in Zala Velenšek (bas kitara, tenor in alt saksofon). Trije člani zasedbe so gimnazijci, dva pa študenta prvega letnika. Z izjemo najmlajše Zale, ki je prišla v skupino naknadno, jih je združila Gimnazija Celje – Center, kjer tudi vadijo. Stari so od 17 do 19 let.

2. Kaj pomeni kratica LPS?

Ime skupine oziroma kratica LPS označuje besedno zvezo Last Pizza Slice (Zadnji kos pice).

3. Kakšno glasbo igrajo?

Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi, so sporočili z nacionalne televizije. LPS so v zadnjem času uspešno nastopili na več festivalih in tekmovanjih. Njihova prva avtorska skladba se imenuje Nepravilnosti.

4. Prvi odzivi po zmagi na Emi in še nekaj več o pesmi Disko

5. Dejavni na družbenih omrežjih

Skupina je zelo živahna na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, YouTube in drugih.

Kdo je še bil v konkurenci?

Za zmagovalno pesem so se potegovali še Anabel s pesmijo Tendency, Stela Sofia (Tu in zdaj), Manouche (Si sama?), Leya Leanne (Naked), BQL (Maj), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), July Jones (Girls can do anything), David Amaro (Še vedno si lepa), LPS (Disko), Hauptman (Sledim), LUMA (All in) in Batista Cadillac (Mim pravil).

Melani, Bojan in Nejc

Simpatično prireditev sta povezovala Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, za izjave in odmeve iz zakulisja pa je skrbel Nejc Šmit.

Kakšni so bili kriteriji?

Po predstavitvi vseh tekmovalnih skladb je sledilo 10-minutno glasovanje. Poleg telefonskega glasovanja je točkovanje opravilo tudi pet petčlanskih žirij: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentovradijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (člani Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija).

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.