Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Fotograf uresničil željo osebam s posebnimi potrebami

NIEPEŁNOSPRAWNA MODELKA

fot. Krzysztof Ślachciak

Beata Dazblaz - objavljeno 21/02/22

"Lep obraz ni dovolj za dobro poziranje"

Poljska spletna iniciativa Monomoda je prostor za ženske s posebnimi potrebami, ki bi se rade preizkusile v modi in manekenstvu. Ponujajo jim nasvete o tem, kako se oblačiti, ličiti in postaviti pred kamero. Aleteia se je pogovarjala s fotografom projekta, Krzysztofom Slachiciakom, ki se je kot profesionalec prvič srečal z manekenkami s posebnimi potrebami.

Premagal dvom in bil pozitivno presenečen

Fotograf priznava, da je pred projektom imel dvom, ali je sploh sposoben delati z ljudmi, ki so v poziranju neizkušeni in imajo zaradi invalidnosti nekatere omejitve, ob tem pa posneti dobre fotografije.

“Presenečen sem bil, kako pozitivno so k temu pristopila dekleta, ki so bila izbrana za projekt. Z velikim pogumom in predanostjo,” pravi. “Kot tudi to, da nam je uspelo doseči rezultate na ravni običajnih modnih revij, ki se jih – o tem ne dvomim – modni producenti gotovo ne bi sramovali. Pri tem imam v mislih način, kako so dekleta pozirala.”

NIEPEŁNOSPRAWNA MODELKA

Lep obraz ni dovolj

“Poudariti je treba, da lep obraz ni dovolj za dobro poziranje,” dodaja. “Zavedanje telesa ter odprtost in ustvarjalnost fotografirane osebe so neizmerno potrebni. Po mojem mnenju je bil ta element pri manekenkah s posebnimi potrebami v mnogih primerih na višji ravni kot pri fotografiranju manekenk, ki svojo dogodivščino s poziranjem šele začenjajo.”

Pomemben cilj tega projekta zanj je bil, da se dekleta, ki stojijo pred kamero, počutijo dobro, da imajo čim bolj pozitivno izkušnjo. “Fotografija ima neverjetno terapevtsko funkcijo, ne samo za fotografa, ampak tudi za ljudi, ki pozirajo,” pravi.

“Najbolj mi je ostalo v mislih, da sem verjetno bolj odprt za ljudi, kot sem mislil. To je bila izkušnja, ki mi je odprla oči,” dodaja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.