Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skavt, ki je jedel že žive kače, pajke, črve, se najbolj boji vstopiti v sobo neznancev

Bear-Grylls-Chief-Ambassador-of-World-Scouting-AFP

PAUL ELLIS / AFP

Tina Martinec Selan - objavljeno 22/02/22

Skavti po celem svetu 22. februarja tradicionalno praznujejo rojstni dan njihovega ustanovitelja Roberta Baden-Powella, ki ga imenujejo dan spomina. Februarja zato opravljajo posebne izzive in se seznanjajo z njegovimi modrostmi

Med najbolj znanimi skavti, nekateri pa ga imenujejo kar najbolj intenziven človek na planetu, je tudi Anglež Bear Grylls, ki ga poznamo iz odličnih oddaj Človek proti naravi (Man vs. Wild) ter nekaterih podobnih, ki jih lahko gledamo na Discovery Channelu.

Bear Grylls, s pravim imenom Edward Michael (vzdevek Bear oz. Medved mu je dala sestra, ko je bil en teden star dojenček) je popotnik, avanturist, alpinist, vsestranski športnik, avtor številnih knjig, TV-voditelj, vojak, mojster preživetja v nemogočih razmerah in tako dalje. Poleg tega pa tudi mož in družinski oče ter velik filantrop.

Resnično pravi skavtski duh, ki ga močno vodi tudi njegova vera, saj je sam že večkrat priznal, da je vera zelo pomemben del njegovega življenja. Pri tem poudarja: “Bistvo krščanstva ni religija. Krščanstvo je vera, je zavedanje, da te Nekdo drži v rokah, da ti Nekdo odpušča. S pomočjo vere lahko najdeš veselje, lahko najdeš dom.”

Zanj vera pomeni, da se zavedamo, da Boga ni mogoče ne vključiti v svoje življenje, saj ga najdemo na vsakem koraku, če le dovolj pozorno prisluhnemo. Pri tem dodaja: “Jezus, ki je srce naše vere, je najbolj divji in radikalen človek, kar si ga lahko zamislimo.”

Da je Bear naredil že veliko število korakov in da skoraj ni divjega kraja, na katerem še ne bi bil, je čista resnica. Eden njegovih največjih dosežkov je zagotovo ta, da je splezal na Mount Everest. Star je bil le 23 let in to ga uvršča med nekatere najmlajše alpiniste, ki so osvojili vrh sveta.

View this post on Instagram

A post shared by Bear Grylls OBE (@beargrylls)

Neverjetno dejstvo je tudi to, da je prilezel na vrh Everesta le 18 mesecev zatem, ko si je v vojaški nesreči s padalom zlomil tri vretenca. Kaj pravi o pogumu človek, ki je na svoji koži preizkusil skoraj dobesedno vse?

Pogum ni odsotnost strahu. Pogum pomeni, da te je strah, ampak da najdeš način, kako iti prek tega strahu.

V seriji Človek proti naravi je preizkusil svoje veščine preživetja na najbolj odročnih, divjih in človeku neprijaznih krajih na svetu. S seboj ima vedno zgolj nahrbtnik, nož, čutaro za vodo in oblačila, ki jih nosi na sebi. Nato pa se mora s pomočjo skavtskih in vojaških veščin orientirati v prostoru, v vsakršnem vremenu, naj gre za vlažno, vročo džunglo ali z ledom prekrito pokrajino.

Iskanje najosnovnejšega – pitne vode, hrane (pogosto gre za dele rastlin ali žuželke, za katere trdi, da so polne beljakovin) in varnega prenočišča pa se izkaže za več kot zahtevno, ko odmislimo vse udobje, na katerega smo navajeni. Pri tem je njegovo vodilo naslednje: “Preživetje lahko povzamem s tremi besedami: nikoli ne obupaj. To je bistvo vsega – da venomer poskušaš dalje.”

Zabavno si je predstavljati, kaj Beara navda s tesnobo in strahom, saj to zagotovo ni plavanje v ledeni reki, srečanje z medvedom ali gomazenje velikih pajkov po njem. Ne, gre za nekaj povsem drugega, kar mu naježi kožo. Kot pravi introvertiranec priznava: “Groza me je vstopiti v sobo, polno ljudi. Že ob sami misli na večerjo, kjer bi moral za mizo sedeti s 15 neznanci, se začnem potiti.”

Svetovna skavtska organizacija je leta 2018 imenovala Beara za glavnega ambasadorja skavtstva. Skavt je bil že od majhnega. “V otroštvu mi je skavtstvo ogromno dalo, med drugim samozavest in pa tovarištvo z drugimi skavti; sploh slednje je v sodobnem svetu kar težko najti.”

Tudi sicer je ponosno sprejel vlogo ambasadorja ter povedal, da skavtstvo po celem svetu združuje mlade prek pozitivnih vrednot in pustolovskega duha. Morda najpomembnejši projekt, ki se ga je Bear kdajkoli lotil, pa je njegova družina. Z ženo imata tri sinove in družina je zanj najpomembnejša. Tako pravi:

“Najhujša stvar pri mojem delu ni ugriz kače ali krokodila, ampak to, da sem stran od otrok. Ne glede na to, kje na svetu se nahajam ali v katerem časovnem pasu sem, prav vsak dan opravim videoklic s svojimi tremi fanti, da jim zaželim lahko noč.”

Tags:
skavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.