Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj lahko storimo, da ne bi obsojali drugih

DISLIKING OTHERS

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 25/02/22

Raziskave kažejo: če se osredinjamo na dobroto drugih ljudi, bomo duševno dosti bolj zdravi in srečni

Živo se spominjam, kako sem se za njenim hrbtom pritoževala nad študijsko kolegico: “To dekle je tako čudno, tako nadležno, tako zoprno.” Nato pa sem počasi spoznala osebo, nad katero sem se pritoževala, in ugotovila, kako radodaren, ljubeč in resnično dober človek je. Neprijetno sem se počutila za vsak trenutek, ko sem jo omalovaževala.

Na podlagi takšnih izkušenj sem spoznala, kako osvobajajoče je in kako se dosti bolje počutim, če se osredinjam na dobre in lepe lastnosti osebe, ne pa na njene napake ali posebnosti. Malce sem raziskala in ugotovila, da je to povsem v skladu z nekaterimi sodobnimi psihološkimi raziskavami, pa tudi z našo vero.

Med psihologijo …

Raziskave v sodobni psihologiji trdijo, da pozitivno razmišljanje občutno prispeva k bolj zdravemu in srečnejšemu duševnemu počutju.

Raziskava iz leta 2008 obravnava negativno pristranskost v človeškem razvoju. Negativna pristranskost je izraz, ki opisuje, kako se moški in ženske pogosto sami od sebe osredinjajo na negativne izkušnje in čustva v svojem življenju ter podcenjujejo ali ne upoštevajo pozitivnih. To nagnjenje se pojavi že v mladosti, vendar je mogoče – in pomembno – to usmeritev dejavno spremeniti.

Številne raziskave se osredinjajo na široke kategorije, kot so negativna čustva ali negativne izkušnje na splošno, posledice negativnega razmišljanja pa se pojavijo celo pri telesnem zdravju. Obstajajo raziskave, katerih izsledki kažejo na povezavo negativnih miselnih vzorcev z demenco in vsesplošnim slabšanjem duševnega zdravja pri starejših, pa tudi s težavami v duševnem zdravju pri vseh ljudeh.

… in vero

Katoliška vera prav tako ponuja veliko zgledov dobronamernega razmišljanja, ki spodbuja mirno življenje. Ob prebiranju življenjepisov svetnikov sem našla veliko moških in žensk, ki so se miselno “osredinili na dobro v ljudeh” ter bili s tem zgled umirjenosti in ljubezni vsem okoli sebe.

Sv. mati Terezija iz Kalkute je bila sposobna videti onkraj telesne zlomljenosti in grdote ljudi, ki so umirali na ulicah. Videla je njihovo dostojanstvo in človečnost ter z njimi ravnala z ljubeznijo in spoštovanjem.

Sv. Janez od Križa, karmeličan, je imel veliko sovražnikov, ker si je prizadeval za obnovo karmelskega reda. Njegovi sovražniki – pogosto drugi duhovniki – so si o njem izmišljali zgodbe in poskušali uničiti njegov ugled ter tako ustaviti njegova prizadevanja za obnovo reda.

Janez pa nikoli ni govoril slabo o tistih, ki so ga klevetali, nikomur ni dovolil, da bi o teh ljudeh izrekel karkoli slabega. Vse življenje si je prizadeval zaščititi ugled tistih, ki so ga prizadeli. Njegov mir in veselje sta bila pravo pričevanje za vse ljudi, ki so ga obkrožali.

Kaj lahko storimo?

Obstaja nekaj načinov, kako lahko spremenite način razmišljanja o ljudeh okoli sebe (in s tem razbremenite svoje življenje).

Eden izmed načinov je, da si priznate, nad katerimi ljudmi se najpogosteje pritožujete. Je to vaš bivši? Sodelavec? Sorodnik? Gre pravzaprav za veliko ljudi? Vzemite si čas za premislek o vsaki osebi posebej in zapišite njene dobre lastnosti. Morda boste morali začeti z zelo površinskimi stvarmi, vendar se poskusite zazreti globlje in prepoznati notranjo dobroto, ki jo premorejo.

Drugi način za spreminjanje miselnih vzorcev, ki temelji na predlogu iz prispevka o negativni pristranskosti, je premišljevanje o nečem, za kar ste hvaležni. Kadarkoli opazite, da se obračate k negativnim mislim, se poskusite 15 sekund zadržati na tem mestu hvaležnosti.

To vajo morate izvajati večkrat na dan, če želite obrniti negativne smernice, in kot pri oblikovanju katerekoli navade bo morda trajalo nekaj časa, da jo usvojite. Toda ne obupajte! Vsakdanji majhni koraki se bodo hitro seštevali.

Sv. Terezija in sv. Janez od Križa, prosita za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.