Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko branje nove knjige postane postna navada

shutterstock_1612816018-1.jpg

New Africa | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 28/02/22

Sv. Benedikt svojim menihom svetuje, naj si za postno branje izberejo novo knjigo

Večina katoličanov je seznanjena z običajem, da se v postnem času nečemu odpovemo, sv. Benedikt pa je svoje menihe obvestil, da si morajo za branje v postnem času izbrati novo knjigo.

Sv. Benedikt to navado opisuje v svojih Pravilih, ki so vodilo za življenje v benediktinskih samostanih.

V postnih dneh, od jutra do konca tretje ure naj se posvetijo svojemu branju,in od takrat do konca desete ure naj opravijo delo, ki jim je dodeljeno. In v teh postnih dneh bo vsak izmed njih prejel knjigo iz knjižnice, ki jih bodo prebrali od začetka do konca. Te knjige naj dobijo na začetku postnega časa.

Izbira nove knjige za branje v postnem času je za marsikoga dokaj preprosta in lahka naloga, nekaterim pa se morda vendarle zdi zapletena.

Branje, predvsem branje iz tiskane knjige, je v sodobnem svetu vse manj običajno in je posledica naše nezmožnosti, da določeni stvari posvetimo več pozornosti. Vse moramo razdrobiti na majhne koščke, tako da lahko na hitro pregledamo vsak članek, ki ga beremo, in ohranimo le tisto, kar se nam zdi vredno našega omejenega časa.

To je eden od razlogov, zakaj je branje celovečerne knjige lahko odlična postna žrtev, ki nas bo prisilila, da se bomo vsak dan ustavili in branju posvetili najmanj 20 do 30 minut.

In kaj naj bi brali? Obstaja nešteto možnosti, od duhovnih klasik, kot je Uvod v pobožno življenje, do bogatega leposlovja katoliškega pisca, kot je Tolkienov Gospodar prstanov.

Ne glede na to, kaj boste brali, o tem dobro premislite, vzemite si čas v svojem natrpanem urniku in ga darujte Bogu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
branjeknjigepostsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.