Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Katerim postnim akcijam se boste pridružili letos?

Wielki Post

Gabriela Bertolini | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 02/03/22

Pregledali smo ponudbo spletnih postnih akcij

Začenjamo postni čas, obdobje do velike noči, v katerem se umirimo, ustavimo in se poglobimo vase. Veliko ljudi ob postu najprej pomisli na odpoved določeni hrani, na primer sladkarijam.

Pomembno pa je, da se pripravljamo, utrjujemo tudi na druge načine, tako telesno kot duhovno. V ta namen smo pobrskali po spletu in pripravili pregled postnih akcij in duhovnih vaj, ki se jim lahko pridružite. Verjamemo, da boste našli kaj zase. Če pa imate svoje načine ali predloge, kako poglobljeno preživeti postni čas, vabljeni, da nam pošljete svoje ideje.

1Poglobimo vero ob navdihih prve Cerkve

Zavod Iskreni v letošnjem postu vabi na pot poglobitve odnosa z Jezusom. Dvakrat tedensko bodo z video nagovori patra Andraža Arka vstopili v naše domove. Skupaj bomo prebirali in premišljevali besede evangelista Luke. Več o njihovi akciji lahko preberete tukaj.

2“Gospod, nauči nas moliti!”

Svetopisemska družba Slovenije vabi na postno akcijo Prisluhni Besedi, ki je posvečena molitvi. Od 2. marca do 17. aprila boste po e-pošti prejeli zvočni posnetek svetopisemskega odlomka, kratko premišljevanje in izziv. Več o tej akciji lahko preberete tukaj.

3#deliJezusa

Ekipa #deliJezusa vabi, da se v letošnjem postu vprašamo, kje vse je Bog že bil z nami in na kakšen način doživljamo in se zavedamo Njegove bližine. S postno akcijo začnejo v petek, 4. marca. Ob ponedeljkih in sredah bodo na voljo pričevanja, ob petkih pa premišljevanja križevega pota pred Najsvetejšim. Več o letošnji postni akciji, ki nosi naslov “Nikoli sam”, lahko preberete tukaj.

4Zakladnica spominov

Salezijanci in sestre FMA z animatorji vsako leto organizirajo postne duhovne vaje. Letošnje nosijo naslov Zakladnica spominov. Vaje so namenjene mladim od 15. do 29. leta starosti. Prosta sta še dva termina, in sicer od 25. do 27. marca in od 1. do 3. aprila na Pohorju. Več o postnih duhovnih vajah lahko preberete tukaj.

5Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju

Ignacijev dom duhovnosti organizira postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Vsak dan boste pol ure svojega časa namenili osebni molitvi z Božjo besedo, enkrat na teden pa se boste srečali v skupini in si podelili molitvene izkušnje in prejeli napotke za molitev. Več o duhovnih vajah lahko najdete tukaj.

6Resničnost je lepša

Mladi vabijo na prav posebno akcijo, s katero spodbujajom da vsak dan za eno uro odložimo pametne telefone in druge naprave (Zamenjaj uro s telefonom za uro s p(P)rijateljem). Na svojem Facebook profilu so zapisali: “Več resničnosti, manj telefona. Izklopi se z nami vsak dan v postu za eno uro. Čisto zares. Da spet začutiš resničnost, ki je lepša.”

https://www.facebook.com/resnicnostjelepsa/posts/5057782040952568

740 dni brez alkohola

V postu že več let zapored poteka akcija 40 dni brez alkohola, ki jo organizirajo Slovenska Karitas, Zavod Med.Over.Net, Javna agencija RS za varnost prometa in NIJZ. Več o akciji lahko preberete tukaj.

8Magnificat

Postne spodbude in razmišljanja najdete tudi v marčevski številki revije Magnificat. V postnem času lahko kupite dva Magnificata za ceno enega, kar pomeni, da dobite dve zaporedni številki za ceno ene.

V fotogaleriji pa najdete še nekaj knjižnih namigov za postno branje.

Tags:
duhovne vajepost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.