Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ukrajinski duhovnik v Sloveniji: “Ljudem ne moreš prinašati vere v dobro, če si sam paraliziran”

Ivan Skalivski

TATJANA SPLIHCAL | DRUŽINA

Ana Rupar - Lojze Grčman - objavljeno 08/03/22

Skrb, nespečnost, živčnost, strah

Ukrajinec v Sloveniji. Zelo osebna, čustvena in boleča pripoved duhovnika grškokatoliške župnije iz Metlike Ivana Skalivskega. Prihaja iz mesta Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine. Študiral je na Poljskem, Hrvaškem in v Sloveniji. V duhovnika je bil posvečen lani. Oskrbuje dve župniji in zagotovo preživlja najtežje dni življenja.

“Kot duhovnik moraš ljudem prinesti zaupanje, vero v dobro, da bo vse v redu. A tega sporočila ne moreš prinesti, če si sam paraliziran, v strahu,” je povedal v posebnem pogovoru za spletni portal druzina.si. Z bolečino je dodal, da od lanskega posvečenja še ni bil doma.

Staršev po posvečenju še ni videl

“Moja mama in oče me še nista objela kot duhovnika. Nisem se ju še dotaknil kot duhovnik. Nisem imel še mlade maše v domovini, domači vasi. Sami veste, kako je, ko ima novomašnik novo mašo doma, ko vsi pridejo. Tega jaz nisem imel in samo molim in prosim Boga, da vsaj še enkrat pred smrtjo vidim starše, da se objamemo in poljubimo.”

Skrb, nemir, živčnost, strah so občutja, ki ga prevevajo te dni. Noči prebedi, veliko moli. Ves čas preverja telefon, kliče domov, kakšno je stanje.

“Pri nas je za zdaj še precej varno, a že čez dve uri se vse lahko spremeni. Vsi so zelo zaskrbljeni. Naše ženske kuhajo hrano, ki jo na fronto pošiljajo vojnim ujetnikom. Tu se vidi velika razlika med našo državo in rusko vojsko – ko naši ujamejo ruskega talca, ima pri sebi škatlo suhe hrane iz leta 2015. Takšen je odnos Kremlja do svojega naroda,” je razkril na prvi pogled malenkost, ki pa vseeno lahko pove ogromno.

Brez molitve ne bi zdržal

Pogovarja se s prijatelji, tudi iz Rusije. Ogromno oporo pa mu nudi vera: “Če ne bi verjel v Boga in vse molitve, ne bi zdržal tu. Če ne bi bilo močnega zaupanja v Boga, tudi Kijev ne bi zdržal, niti Ukrajina. Sami veste, kako močni sta ruska in ukrajinska vojska v številkah, Putin je rekel, da bo Kijev padel v nekaj urah, pa mu po devetih dneh ni uspelo. To pomeni, da je neko upanje. V tem vidim blagoslov.”

Preberite celoten intervju

Ivan Skalivski je v pogovoru med drugim spregovoril tudi o tem, kje po njegovem mnenju tičijo pravi razlogi za Putinov napad, ter o dejanjih, ki jih mora storiti ruski narod, da se bo vojna končala. Celoten intervju najdete na tej povezavi.

“Vedno vam bomo hvaležni”

V intervjuju je župnik Ivan podčrtal tudi veliko hvaležnost Sloveniji in Slovencem: “Tu bi pohvalil slovenski narod in se mu zahvalil. Kot je že rekel naš veleposlanik na sredinem shodu, tega nikoli ne bomo pozabili, kako ste bili z nami in skrbeli za nas v najtežjem trenutku. Verjemite, Ukrajina bo zdržala, sicer z veliko žrtvijo, a mir bo prišel. To vam bomo vrnili, vedno vam bomo hvaležni.”

Tags:
Ukrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.