Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Ko daš svoje delo v svet, prepustiš gledalcu, da ga navdihne, razjezi, osreči, prebudi, navduši”

aa-9-1.jpg

Fotografija je last Darje Remc.

Katarina Berden - objavljeno 10/03/22

Ženska ženski – ilustratorka, umetnica, oblikovalka, ljubiteljica narave in potovanj Darja Remc

Darja Remc je umetnica in oblikovalka. Končala je prvostopenjski študij grafičnega oblikovanja in se vpisala na drugostopenjski študij na smer notranja oprema.

Od nekdaj rada ustvarja in se zanima za umetnost. Poleg slikanja in ilustriranja zelo rada potuje, nekaj časa je živela v Londonu in na Novi Zelandiji. Rada obiskuje koncerte in gledališke predstave, bere in se uči novih stvari.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva se skozi leto rahlo spreminja. Načeloma pa je videti takole: zjutraj spremljam sončni vzhod, dan se začne lahkotno, nikamor se mi ne mudi, uživam v zajtrku, berem knjigo, grem na sprehod … Moram reči, da se zgodi kar velikokrat, z izjemo dela s sončnim vzhodom – namreč moja ljubezen do spanja je precej močna.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Običajno nič, pred zajtrkom namreč nisem sposobna komuniciranja, ne z zunanjim svetom in prav tako ne s sabo.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
To odraža, kako se počutim v svojem telesu. Trudim se vzgajati dober odnos do same sebe in če je biti urejena korak do mojega boljšega počutja, si to z veseljem ponudim. Namreč jaz sem edina oseba, ki preživim s seboj 24 ur dnevno, zato je v moj prid, da naredim vse, kar lahko za čim prijetnejše druženje.

4. Izkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Izkušnja Nove Zelandije. O Novi Zelandiji sem sanjala že od konca srednje šole in če ne bi stopila v akcijo – kupila vize in letalske karte – bi o njej sanjala še danes. Če nekaj hočeš, je na tebi, da narediš prvi korak, stopiš v akcijo. Življenje je tvoje, oblikuj ga tako, da ti ustreza.

5. Kakšne motive najraje ustvarjate? Kje iščete navdih?
Že od nekdaj mi je v največji navdih narava z vsemi svojimi čudesi. Še posebej smo/so mi fascinantni ljudje.

Nekaj je na človeškem obrazu, kar me neverjetno pritegne in navdihuje.

Inspiracija se skriva praktično povsod – v novi knjigi, ki jo berem, v sončnem vzhodu, v zgodovini, v pogovoru, v glasbi, v hrani, v naravi … Vse okrog mene … Samo pozorna moram biti.

6. Kakšno sporočilo želite prenesti svetu prek svojih umetnin?
Težko ubesedim točno, kaj je tisto sporočilo, ki ga želim prenesti, saj se venomer gradi in oblikuje. Včasih želim na drugačen način podati informacijo, včasih želim samo deliti lepoto, ki me je fascinirala, večino časa pa želim ljudem polepšati dan.

Najbrž bi lahko rekla, da želim ljudem ponuditi delček svojega ustvarjalnega piskra – pa naj si ga ljudje interpretirajo, kot želijo. Ko daš svoje delo v svet, ni več na tebi, da določiš pomen dela, ampak to prepustiš gledalcu – da ga navdihe, razjezi, osreči, prebudi, navduši …

7. Radi potujete. Kaj ste se o sebi in življenju naučili na daljših potovanjih in katero vas je najbolj zaznamovalo?
Potovanja so zame zaklad, saj me napolnijo z novo energijo in ob spoznavanju novih kultur, navad, ljudi in načinov razmišljanja spoznavam, kako pester je ta svet. Odkriješ sfere in razmišljanja, ki jih brez fizičnega premika telesa ne bi mogli ustvariti mentalno.

Potovanja so res neverjetni učitelji. Vsako mi pokaže kaj novega in me hkrati opomni, koliko še ne vem, in navduši nad vsemi deželami, ki še čakajo name.

Zagotovo sem se naučila, da je treba izkoristiti priložnost, ki je pred tabo v tem trenutku (včasih si rečemo, pa saj pridem še nazaj – pa se ta “nazaj” potem nikoli ne zgodi ali pa nas preseneti kakšna pandemija, ki pomeša načrte) ter da ljudje živijo na tisoč in en način in tudi ti lahko.

Brez dvoma me je najbolj zaznamovalo moje (do sedaj najdaljše – 18-mesečno) potovanje na Novo Zelandijo. Preden sem krenila na pot, nisem vedela, kaj pričakovati od te dežele. Poleg dih jemajoče narave sem spoznala kopico izjemnih oseb. Težko opišem, kaj vse ti da takšno potovanje, zdi se mi, da še sama nisem dojela vseh lekcij in ugotovitev.

Naučila sem se, da je svet precej boljši, kot se nam zdi; naučila sem se, da je strah tvoj prijatelj in da te posluša, če mu poveš, da ni dobrodošel; naučila sem se, da so spremembe super (če jih ni preveč). Naučila sem se bolje ceniti stvari, ki jih imam za samoumevne (vroč tuš, dobra hrana …); naučila sem se poslušati samo sebe; predvsem pa sem se naučila, da največ pomenijo ljudje okoli tebe.

Zdi se mi, da je bilo v teh 18 mesecih življenje res skoncentrirano in aktivno in tako bogato izkušenj, da bom za ta korak v življenju vedno hvaležna.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ponavadi mi bolj kot besede pomagajo dejanja – razgibam telo, zaženem ustvarjalne celice ali pa grem na kavo z dobro družbo.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Vroč tuš in očiščen obraz sta obvezna, še posebej pa imam rada večere, ko lahko pred spanjem berem ali pa uživam v prijetnem filmu.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Smo kontrastne.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.