Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mislite, da vam ne bo uspelo? Bog ni nikoli proti vam

shutterstock_1822626635.jpg

fizkes | Shutterstock

Katarzyna Szkarpetowska - objavljeno 17/03/22

Omejujoča prepričanja so kot nepovabljeni gostje

Omejujoča prepričanja, kot pove že ime samo, nas omejujejo v vsakdanu. Mednje sodijo negativne percepcije, ki vplivajo na to, kako dojemamo sebe in svet okoli nas. So izjemno prepričljiva, a nikoli v dobro človeka.

Nasprotno. Otežujejo naše ukrepanje, škodujejo odnosom z drugimi in prispevajo k razvoju številnih bolezni, predvsem avtoimunih. Vplivajo tudi na stanje človeškega duha. Oropajo nas vere, upanja, ljubezni in so neločljivo povezana s tesnobo.

Prepričanja, ki nam dajejo oporo

Če bi Karol Wojtyła po konklavu leta 1978, namesto da bi se z zaupanjem predal Bogu, rekel: “Ne morem!”, “Nisem primeren za to”, Cerkev ne bi bila priča enemu najlepših pontifikatov v svetovni zgodovini. Namesto tega je Wojtyła besede “Ne boj se!” integriral v svoj pontifikat in s tem vlil pogum v srca mnogih.

Globoko prepričanim posameznikom, da je življenje vrsta nesreč, je ponavljal: “Ne boj se. V trenutku se lahko zgodi nekaj, kar bo popolnoma rešilo tvoje težave.” Tistim, ki so se zataknili v prepričanju, da je trpljenje kazen za njihove grehe, je pojasnil: “Bog ni grd starček, ki sedi na oblaku in nas ne mara, zato povzroča trpljenje in razne stiske. Nikoli ne misli, da je proti tebi.”

Soočenje z omejujočimi prepričanji

Soočenje s takšnimi prepričanji je v veliki meri boj z lastno tesnobo in zasidranimi vzorci, ki pogosto spominjajo na stara, ponošena oblačila. Kje začeti?

1bog

Usmerite svoje misli k Bogu. Jezus je obljubil, da se lahko vedno zanesemo na njegovo pomoč v vsaki situaciji: “Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.” (Mt 11,28)

2list papirja

Napišite svoja omejujoča prepričanja na kos papirja. Če imate težave pri ugotavljanju, ali je misel/izjava, v katero verjamete, omejujoča, se vprašajte: ali mi ta misel/izjava služi, se zaradi nje počutim bolje? Če je odgovor ne, ste pravkar našli omejujoče prepričanje.

3majhni koraki

Seznam prepričanj, ki negativno vplivajo na vaše življenje, včasih nima konca, vendar naj vas to ne prestraši. Bodite razumevajoči do sebe. Med vsemi prepričanji, ki ste jih zapisali, izberite tisto, pri katerem bi vam bilo najtežje začeti, in se osredotočite nanj. Pomislite, kaj bi zaradi tega prepričanja izgubili in kaj bi lahko pridobili, če bi ga odstranili iz svojega življenja.

4podpora

Zamenjajte omejujoče prepričanje s prepričanjem, ki vam daje upanje in oporo. Zapišite novo prepričanje na list papirja. Razmislite (in zapišite, pomembno je), kaj boste pridobili, če se na to prepričanje oprete, kdo in kako bi vas lahko podprl v času sprememb, za katere ste se odločili.

5beseda

Poleg novega prepričanja, ki vas bo opogumljalo, si lahko zapišete ustrezne, tolažilne verze iz Svetega pisma, ki vas bodo okrepili pri razvoju nove vrline.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.