Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako je animirani film Zapoj 2 povezan z resničnim življenjem pevca Bona

BONO

Frederic Legrand COMEO / Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 18/03/22

Pretresljiva resnična zgodba za animiranim filmom Zapoj 2

V kinih se že lep čas vrti risani film Zapoj 2. V njem srečamo ekipo pevcev iz prvega filma, ki sedaj vsi uspešno nastopajo in so pripravili zelo uspešen lokalni muzikal – prašičko Rosito (Reese Witherspoon) in pujska Gunterja (Nick Kroll), opičnjaka Johnnyja (Taron Edgerton), slonico Meeno (Tory Kelly), ježevko Ash (Scarlett Johansson) in seveda koalo Busterja Moona (Matthew McConaughey), ki vleče niti iz ozadja s pomočjo zveste pomočnice gospe Crawly (Garth Jennings).

Tokrat skušajo uspeti v velikem mestu Redshore, prestolnici zvezdnikov. Da bi jim gospod Crystal (Bobby Cannavale) dovolil pripraviti muzikal, obljubijo, da bodo v nastop vključili tudi ostarelega rockerja Claya Calloweya, čeprav se je ta osamil in ga že 15 let nihče ni videl.

Glas ostarelemu rokerskemu levu je v izvirniku posodil Bono, pevec skupine U2.

V intervjujih je Bono omenjal, da se mu ni bilo težko vživeti v nekoga, ki se po lastni posesti vozi z motorjem in vsiljivce strelja s pištolo za barve, saj se mu je kot lik zdel zelo kul.

Zrcalo resničnih dogodkov

A zgodba leva Calowaya, ki je nehal peti, ko je izgubil ženo, je tudi zrcalo resničnih dogodkov v pevčevem življenju. Bono je izgubil mamo, ko je bil star 14 let – zaradi anevrizme se je zgrudila na pogrebu lastnega očeta.

Dogodek je bil velika tragedija za Boba Hewsona, Bonovega očeta, ki je po njeni smrti postal zagrenjen in odmaknjen od sveta. Sicer se ni zabarikadiral v oddaljen dvorec, a njihova hiša nikdar več ni bila dom. Kot je povedal Bono v intervjuju, je bila to le še hiša, v kateri so živeli trije žalujoči – oče in dva najstniška sinova.

Bonov oče se do konca življenja ni znebil zagrenjenega pogleda na svet in na soljudi. Ene zadnjih besed Boba Hewsona, ko je v bolnišnici umiral za rakom, so bile: “Obiski so res krasni. Krasni, ko odidejo.”

Po drugi strani pa je Bono v lik vnesel tudi lastno izkušnjo, da glasba zdravi in je bolečina manj huda, če jo daš iz sebe s petjem.

Vse te občutke je Bono prelil v sinhronizacijo velikega animiranega leva. Čeprav je bila to njegova prva igralska vloga, so bili tako soigralci kot režiser navdušeni nad njegovim delom.

Kako prepričljiv je kot žalujoči rokerski lev, lahko preverite tudi sami ob ogledu različice s podnapisi. Animirani film je tudi sicer poln dobre glasbe in prijetnega humorja.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.