Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Hudo bolnemu osemletniku je uspelo združiti na tisoče ljudi, ki mu želijo uresničiti sanje

Natan Gajk

Natan Gaja - Neuroblastoma IV | Facebook

Beata Dazblaz - objavljeno 19/03/22

"Če nekoga ljubimo z vsem srcem, se moramo opogumiti in mu pustiti, da se neha boriti in odide v miru," so februarja na družabnih omrežjih zapisali starši Natana, poljskega osemletnika, ki od leta 2018 trpi za nevroblastomom

Pred nekaj leti so staršem takrat štiriletnega Natana povedali, da ima fantek tumor nadledvične žleze v četrtem stadiju, ki se širi po celem telesu. To je bil začetek boja za njegovo življenje.

Uvrstili so ga v skupino z visokim tveganjem in Natan je opravil številne cikle kemoterapije, obsežno resekcijo tumorja, številne cikle obsevanj, pa tudi dva avtotransplantata kostnega mozga, megakemijo in več ciklov imunoterapije. Tako invazivno zdravljenje je pustilo številne stranske učinke, kot so izguba sluha, slepota in spremembe v centralnem živčnem sistemu.

Gospod Torpedo

Kljub vsemu se Natan in njegovi starši niso nehali boriti. Nekega dne ga je eden od zdravnikov poklical “Gospod Torpedo”, po liku iz Marvelovega sveta superjunakov, in ime se je prijelo.

Ko se je Natanu stanje že izboljševalo, je prišel oktober 2021, ki se je izkazal za “najhujši mesec v njegovem kratkem življenju”, kot so starši zapisali na družbenih omrežjih. “Posvetovali smo se v več zdravstvenih ustanovah v tujini, na žalost mu do danes niso dali druge priložnosti, da bi se boril za svoje življenje,” sta dodala.

Jeseni 2021 so namreč še upali, da bodo Natana lahko zdravili v tujini, a se ni izšlo, zato je “Gospod Torpedo” od takrat pod oskrbo domačega hospica.

Tudi junaki morajo počivati

“To so verjetno najhujši časi za vso družino. Vsakodnevni strah pred neizogibnim. Vendar pa se morate včasih prepustiti, odpovedati lastnim željam, da bi čim dlje obdržali ljubljenega otroka zase, saj boj prinaša preveč bolečine. Če nekoga ljubimo z vso močjo in srcem, se moramo opogumiti in mu pustiti, da se neha boriti in odide v miru. Tudi junaki in veliki bojevniki morajo kdaj počivati. Tudi če bolečina lomi srce,” so zapisali starši.

Podpora na spletu

Zaradi dečka se je oblikovala velika spletna skupnost, ki ga podpira pri njegovi bolezni. Mnogi ljudje so Natanu pomagali uresničiti njegove sanje.

Tako je na primer postal častni član prostovoljnega gasilskega društva, “obiskal” Seul, Brazilijo, Bahame, kjer so se ljudje slikali z njegovo fotografijo. Prejel je tudi pulover svojega najljubšega youtuberja, gostoval na nogometni tekmi, obiskal studio poljske televizije. To je le nekaj primerov dobrodelnih gest posameznikov.

Obenem je Natanova družina vse starše na družbenih omrežjih ozaveščala, naj pazijo na svoje otroke in ne prezrejo nobenih simptomov, da jih nevroblastom ne bi doletel tako nepričakovano, kot je njihovo družino. Natan trpi in njegova družina se pripravlja na neizogibno …

Največji pogum

“Dovoljenje, da lahko odide, je izraz največjega poguma staršev. Je izraz brezmejne ljubezni in žrtvovanja. Zato se danes poklonimo do tal vsem tistim staršem, ki so to že storili, in vsem tistim, ki bodo nekoč to storili,” so zapisali starši.

Njegova teta prosi za molitve. “Trpljenja ima dovolj, ima že vse zakramente. On je pripravljen.”

“Življenje je Natanu napisalo povsem drugačen scenarij od tistega, o katerem smo sanjali. Zdaj je vsak dan bližje trenutku, ki ga v mislih odganjamo. Želim si, da bi se lahko zbudil in odprl oči in videl, da so bile to samo slabe sanje. Več kot triletne nočne more. Da bi postal pri vratih in se smejal, tekal okoli, da bi zavpil: ‘Hej! Kaj se dogaja?’ In potem snedel krožnik svoje najljubše piščančje juhe s cmoki in piščanca z vloženimi kumarami … A to navsezadnje niso sanje. Boril se je, a je njegov nasprotnik zapleten in nepredvidljiv. Je nekakšen trojanski konj, ki preseneti ravno takrat, ko se zdi, da je vojna dobljena. Zdaj nam preostane samo čakanje …”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezenotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.