Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To preprosto jutranje opravilo bo vplivalo na potek celotnega dne

MAKING BED

Dmytro Zinkevych|Shutterstock

Miriam Esteban Benito - objavljeno 20/03/22

Naj postane vaša vsakdanja navada in od njega boste imeli več koristi, kot si lahko predstavljate

Moja prijateljica me od časa do časa resnično spravi v dobro voljo, ko svoje otroke resno opominja, da je postiljanje postelje “opravilo zmagovalcev”. In pravzaprav to drži: obstajajo pomembni razlogi, zakaj je pomembno, da vsako jutro posteljemo svojo posteljo!

Zakaj je dobro postiljati posteljo?

Prvič: če posteljete posteljo, prostor takoj deluje bolj urejen, vzbudi vam občutek, da ste že nekaj dosegli, kar lahko pomaga pri lajšanju stresa in dviganju samozavesti. Poleg tega naše vsakdanje življenje sestavljajo na videz nepomembni trenutki, kot je postiljanje ali nepostiljanje postelje, ki pa vendarle pripomorejo k temu, da sami sebe posvetimo in se izognemo povprečnemu ali nesmiselnemu življenju. To so trenutki, ko vera vsakemu našemu najpreprostejšemu dejanju daje posebno dostojanstvo in določen pomen ter ga reši morebitne nepomembnosti.

In kaj je še pomembno pri postiljanju postelje? Postiljanje postelje pomeni moč, disciplino in samonadzor. Pomaga nam, da smo pozorni na podrobnosti, na red, na dobro opravljene stvari. To je zelo preprosta naloga, zaradi katere pa sta lahko ponosna tako triletnik kot tudi 90-letnik.

Kot nam je povedal sv. Tomaž, je treba za vrlino “upoštevati dve stvari: kaj se dela in kako se dela”. In pri tem, kot je rekla moja prijateljica, je postiljanje postelje resnično za zmagovalce. Kajti tako odrasli kot mladi v nekaj kratkih minutah, potrebnih za to nalogo, premagajo svojo lenobo in brezdelnost. Soočimo se z lastno lenobo. V tistem trenutku, ko nam morda primanjkuje spodbude, pride v poštev presežno in v naših glavah začne odzvanjati misel, da to lahko “storimo za ljubezen”.

Izziv

Toda kot so otroci odvrnili moji prijateljici: “Ampak mami, zakaj je postelja pomembna?”

Postiljanje postelje je eno od mnogih področij v vsakdanjem življenju, ki so nam dana za našo duhovno rast. Ubogati mamo ali premagati lastno lenobo iz ljubezni postane skoraj junaško dejanje, kljub navidezni nepomembnosti. Ko pravzaprav nekaj počnemo iz ljubezni, ni majhnih stvari: vse v življenju, celo postiljanje postelje, je nekaj velikega.

Gotovo je marsikateri svetnik, podobno kot mi, s težavo “postiljal posteljo”. Toda vsi so lahko odkrili, da nikomur od nas ne manjka priložnosti, kako s preprostimi in na videz nepomembnimi vsakdanjimi dejanji izkazovati Božjo ljubezen.

Postiljanje postelje gotovo ne bo trajalo dlje kot pet minut. To je dragocen način, da darujete svoj dan, da presežete določene slabosti svojega značaja in uspešno opravite prvo nalogo v dnevu.

Če se vam to zdi pretežko, to nalogo uporabite kot trenutek molitve, daritev, ki vam bo pomagala, da se zahvalite Bogu in se na najboljši možni način pripravite za soočanje z vsemi opravili, ki vas čakajo tisti dan. Kajti kot je rekla moja prijateljica: postiljanje postelje je za zmagovalce. V kateri ekipi želimo biti?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
domurejenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.