Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 čudovitih običajev ukrajinskega katoliškega poročnega obreda

UKRAINIAN WEDDING

jujikrivne | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 27/03/22

Kristus je resnično postavljen v središče ukrajinske zakonske zveze

V zadnjem času smo že predstavili nekatere nenavadne poroke, ki so se v zadnjem času zgodile v Ukrajini, medtem ko v državi divja nesmiselna vojna. Čeprav so bili vsi pari na prvi pogled resnično srečni, ko so izrekali svoje poročne zaobljube, pa smo se vprašali, kakšen bi bil ukrajinski poročni obred v mirnejših okoliščinah.

Ukrajinska poroka vsebuje nekaj zabavnih dejavnikov: med drugim mora ženin plačati odkupnino, preden vidi svojo nevesto. Obstaja pa tudi nekaj čudovitih običajev, ki jih navadno izvajajo med katoliško poroko v tej vzhodnoevropski državi.

1Zaroka v preddverju cerkve

Ta običaj se precej razlikuje od navade v anglosaksonskih državah, ki smo jo povzeli tudi pri nas, kjer se poročna slovesnost začne tako, da se nevesta do ženina sprehodi po osrednji cerkveni ladji, pogosto jo ob tem spremlja oče, ki jo “odda” ženinu. V Ukrajini si ženin in nevesta poročne zaobljube izmenjata pred vstopom v cerkev, kamor se nato sprehodita kot par.

2Vstop v Kristusovo cerkev

Z izmenjavo zaobljub pred vstopom v Kristusovo cerkev se zakonca poročita ne le drug z drugim, ampak vstopata v življenje s Kristusom v središču njunega zakona. “To je podobno, kot bi sedanji svet vstopil v prihodnji svet; človek postane nekaj ‘svetega’,” pojasnjujejo na spletnem portalu CatholicUkes.

3Slovesnost kronanja

Obred kronanja simbolno predstavlja to, kar je par zdaj postal. Kot mož in žena nista le družina, ampak lastno malo kraljestvo, ki bo, tako upata, podobno Božjemu kraljestvu. Zato nad glavo zakoncev položijo krono in duhovnik izreče besede: “O Gospod in Bog, okronaj ju s slavo in častjo.”

UKRAINIAN WEDDING

Na spletni strani CatholicUkes še pojasnjujejo:

“Prava skrivnost poroke ni, dokler ju smrt ne loči, ampak dokler se vsi trije, ženin, nevesta in Jezus Kristus, popolnoma ne združijo v večnosti. Procesija v cerkev je prav to – vstopanje v Božje kraljestvo, kjer bosta okronana s slavo.”

Kot kralj in kraljica svojega malega kraljestva se mož in žena lahko opirata drug na drugega skozi težave, s katerimi se bosta morda srečevala v zakonu, in drug drugemu podarjata moč.

4Prejem keliha

Po kronanju zakonca prejmeta kelih z vinom, ki ga je duhovnik že blagoslovil. (Če poročni obred opravita v okviru poročne maše, prejmeta tudi sveto evharistijo.) Ta obred par še enkrat združi z Jezusom, ko kot zakonca vstopata v občestvo z Njim.

WEDDING

5Trikrat okoli oltarja

Nato se nevesta in ženin trikrat sprehodita okoli oltarja. To je začetek njunega veselega potovanja v svetem zakonu s Kristusom, ki na sredi vedno hodi z njima.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
porokaUkrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.