Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Koliko Kosov, Golobov in Medvedov je v Sloveniji?

Piotr-Krzeslak.jpg

Piotr Krzeslak | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 27/03/22

Veste, koliko živali se skriva med slovenskimi priimki?

Slovenski jezik je poln zanimivosti, posebnosti in niti slučajno ni dolgočasen. Enako velja tudi za slovenske priimke. Priimki so v večini nastali iz imen, poklicev, vzdevkov, zemljepisnih imen, kar veliko pa jih je nastalo tudi na podlagi poimenovanj za najrazličnejše živali.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Po nekaterih podatkih naj bi bilo slovenskih priimkov, ki izhajajo iz poimenovanj za živali, več kot sto. Jezikoslovec in avtor Leksikona priimkov Janez Keber je povedal, da je izmed “živalskih priimkov” največ tistih, ki so dobili ime po pticah, veliko pa je tudi živali, ki živijo v gozdovih.

Oglejte si, kateri priimki, ki so nastali iz poimenovanj živali, so v Sloveniji najpogostejši.

Tags:
imenaživali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.