Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Si tudi ve želite od moža večkrat slišati, da vas ima rad?

couple

Pink Panda/Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 30/03/22

Žene se na terapevtskih posvetih največkrat pritožujejo nad tem, da jim možje ne izkazujejo čustev. To se potem kaže v nerazumevanju, v pomanjkanju pozornosti in pogovora. Kako takšno vedenje spremeniti?

Neki soprog je med terapijo dejal: “Na obletnico poroke sem svoji ženi iz srca rekel, da sem srečno poročen, nakar mi je ona z dolgim obrazom odgovorila: ‘Jaz pa sem samo poročena.'”

“Kaj takega! Pa tako sem se trudil za najin zakon. Nedvomno sem prezaseden in se zato nenehno pritožuje, ker ne razume, da delam zato, ker se čutim odgovornega, da ne bi ničesar primanjkovalo,” se je čudil soprog na srečanju.

“V bistvu se vaša žena ne pritožuje zaradi vaše odgovornosti, temveč zato, ker ji ne izkazujete pozornosti in ljubezni. Drugače rečeno, nimate je radi tako, kot bi si ona želela, da bi jo imeli radi,” je bil jasen odgovor terapevtke.

Seznam pritožb

“Pred kratkim sva romantično praznovala obletnico poroke in presenetil sem jo s potovanjem, ki sva si ga že dolgo želela. Namesto veselja mi je postregla s seznamom pritožb, rekoč, da je polna frustracij, da je osamljena in nezadovoljna. Kaj takšnega!”

“Seveda je med nama že prišlo do sporov, vendar sva jih vedno razrešila, preden bi se preveč razrasli, saj je ne želim onesrečiti. Očitno nisem sposoben dobro izražati čustev.”

Niste nesposobni izkazovati čustev, bolj gre za preskopo rabo te lastnosti, vendar to lahko popravite tako, da se naučite različnih načinov, kako ženi pokazati, da jo imate radi. Vsi ti načini predstavljajo člene v verigi razumevanja in nežnosti, ki je značilna za zakonsko ljubezen.

Ti členi so:

  • Zakonska ljubezen, ki je v zvestobi in odgovornosti za vse obveze, ki jih predpostavlja vloga zakonca. V vašem primeru je to vloga skrbnika, da pri hiši ničesar ne manjka in da pomaga pri določenih domačih opravilih. Skozi to obliko ljubezni se zakonci dajejo prek darovanja.
  • Telesna ljubezen, ki mora biti izražena z besedami in se kazati v telesni privlačnosti. Zakonca se morata truditi ohranjati svojo privlačnost z osebno urejenostjo, ohranjanjem zmerne telesne teže, telovadbo in drugimi stvarmi, na primer, da ne smrdimo po cigaretah …
  • Romantična ljubezen je v oživljanju spominov, ki pripadajo samo zakoncema. Gre za svojevrstno biografijo, ki sta jo spisala skupaj, kamor sodijo obletnice poroke, godovi in rojstni dnevi, skupni običaji, ki jih gojita še od takrat, ko sta bila fant in punca, darovi in posebne podrobnosti, zmenki, večerje v dvoje in drugi spomini.
WEB3-ROMANCE-DINNER-LOVE-VALENTINES-COUPLE-SHUTTERSTOCK
  • Cenjena ljubezen, pri kateri zakonca skušata svoja čustva prenašati v vsakdan; v vašem primeru, da ženi poveste, kako je lepa, kako lepo poskrbi, da je hiša čista in urejena, kako dobro ureja domače zadeve, kako dobro kuha ali kako modro je rešila določeno težavo s katerim od otrok. Lahko je tudi v obliki prošnje za nasvet glede vašega dela ali njeno mnenje o določeni zadevi …
  • Dialoška ljubezen, ki v začetku pomeni, da se pogovarjate in se ženi odprete ter ji zaupate vpogled v svojo zasebnost. Potem lahko pogovor razširite na druge skupne teme, na primer na posel, politiko, javno mnenje, šport, prijateljstva, prosti čas in še več.
  • Razumevajoča ljubezen je v sprejemanju čustvenih nihanj, da se ne osredotočate preveč samo na težave, da drug drugega ljubita kljub slabostim, da si pomagata v svojih omejitvah, da se znata poslušati, sta drug do drugega pozorna in sprejemata ter priznavata svoje napake.
  • Ljubezen prvih dni je v tem, da skušata obuditi majhne in velike dogodke ter podrobnosti, ki so bili prisotni na začetku vajine poti, ko sta bila še fant in punca. Ti so bili kakor sol za ljubezen, ki je iz tega zrasla. Ta začimba je v zakonskih odnosih prepogosto odsotna. Zadošča že nežen poljub na ušesno mečico, da se zunaj primeta za roki, da mož ženi odpre vrata ali odmakne stol v restavraciji, da ste simpatični in zanimivi, ne da bi se jemali preveč resno …

“Res, tega nisem videl na ta način. Če bi moral oceniti vsako od teh ljubezni, bi verjetno pri večini dobil slabo oceno, razen pri zakonski ljubezni.”

“Zelo v redu, zdaj začnite z majhnimi koraki, da počasi usvojite vse več ljubezni do vaše žene, ki se bo znova začela smejati in se bo čutila srečno poročena.”

Ljubezen je dinamična, zato je nujno, da vedno znova iščemo nove oblike, kako živeti tisti “midva” ter se izogniti pastem rutine in nerazumevanj, ki zapirajo odnose.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.