Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Vojna ali mir. Del obojega sem, če si priznam ali ne

ALONE SAD PEACE

By Warpboyz | Shutterstock

Družina - objavljeno 30/03/22

Potem ko Jezus izreče Dopolnjeno je, se začne novi svet

Post je. Z mislimi sem čez dan večkrat v Ukrajini, pri reki beguncev … absurdnosti vojne. V srcu blagoslavljam, se jezim, molim, se polnim s skrbmi, se postim za mir, v brezbrižnosti odrivam misli … Ne vse hkrati in ne v tem zaporedju. Vendar spoznam: moje misli, moje srce so pogosto v vojni – da, prav tu se začne: v mislih in srcu. Vojna ali mir. Del obojega sem, če si priznam ali ne. Kam se bo nagnila tehtnica duha?

V petek zvečer grem h križevemu potu. Postaje me vabijo v globočino trpeče tišine. Zdi se mi, kakor da se oblačim vanjo. Poda se mi ta postna obleka. In vsemu občestvu in temu trenutku zgodovine. Vabi nas v poklek. V prošnjo po miru. Da se v raševino odeti potopimo v sveto tišino – in se postimo: zase, za bližnje, za svet, da Bog odstrani iz nas kali vojne in nas naredi voljne za svojo Besedo.

Berem 12. postajo: “… Križ je novi daritveni oltar. Daritev ni uničenje, ampak spremenjenje; ni smrt, ampak življenje; ni konec, ampak začetek.” Potem ko Jezus izreče Dopolnjeno je, se začne novi svet. In On ga prav zdaj gradi v meni, v nas. Po križu. Mnoge križe smo sebi in drug drugemu po nepotrebnem sami naložili, so pa križi, ki so naši, ker so za naše odrešenje. A vendar: Kdo je toliko nor, da ljubi križ? Ne, seveda ne križ, ampak Kristusa na njem.

Misli mi naplavlja k Magdaleni Gornik, za katero se je nedavno začel postopek za beatifikacijo, in še k eni mistikinji – Cvetani Priol. Obe sta se že v mladosti zavezali Kristusu in živeli edinstveno poslanstvo mistične združitve s trpečim Kristusom. Zrli sta Kristusa na križu in se mu pridružili v trpljenju – z vizijo odrešenja ljudi okoli sebe, da bi jih rodili za nebesa. Težko doumljivo poslanstvo, meni je pogosto še svoj križ nositi težko, kaj šele drugih. Onidve pa sta v križu videli darovanje in prek smrti videli v vstajenje. Učita me prave križevpotne smeri: s sprejemanjem svojega križa razširjati mir.

Križev pot se konča, bralci se vrnemo v klopi, trdi v kolenih in mehki v duši od poklekov: “Usmili se nas, o Gospod.”

Avtor prispevka je A. P.
Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 9.

Tags:
križev pot
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.