Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Med seboj smo si precej različne, a ko smo skupaj, se sestavi celota”

image00001.jpeg

Fotografija je last skupine Ain't Harmony.

Valerija Trček - objavljeno 04/04/22

Skupino Ain't Harmony poleg glasbene harmonije povezuje tudi trdno prijateljstvo

Ain’t Harmony je skupina petih mladih, nadebudnih, iskrivih in iskrenih deklet, ki se je javnosti bolje predstavila v lanski oddaji Slovenija ima talent. Špela, Katarina, Nika, Anja in Nina so se spoznale na Akademiji za glas, kjer jih je pred šestimi leti učiteljica petja Nataša Nahtigal povezala v skupino. Vaje harmonije so med njimi spletle močno prijateljstvo in kmalu je dozorela ideja, da bi delo skupine delile tudi na odrih.

Vsaka s svojo unikatnostjo v skupino vnaša svežino in raznolikost, kljub temu pa skupina deluje kot eno. In zakaj so tako posebne?

“Ker smo iskrene, ker nas poleg glasbe povezuje tudi prijateljstvo. Če ne bi bile tako dobre prijateljice, ne bi bile toliko časa skupaj. Posebne smo zato, ker pojemo popularno glasbo, ki jo bogatimo s harmonijami. In ker smo živahne, energične, mladostne. Vse imamo malo otroške energije. Med seboj smo si precej različne, a ko smo skupaj, se sestavi ena celota,” nasmejano povedo.

Preden ste se povezale v skupino, ste se vse učile solo petja. Kdaj se je v vas zgodil “klik”, ko ste vedele, da želite s skupino tudi zares delovati (ustvarjati, nastopati) in ne samo vaditi harmonij?
Vse nas je že dalj časa učila Nataša. Vedela je, da nas to zanima in da nismo tu samo zato, ker bi se rade naučile eno lepo pesmico. Zanimale so nas harmonije, želele smo narediti nekaj več s svojim glasom, v to vložiti tudi več časa. Zbrala nas je tudi glede na naše sposobnosti, saj so harmonije bolj zapletene. Ker smo vse pri njej pele že dlje časa, nas je poznala tudi karakterno, kar je bilo verjetno tudi pomembno, da je naredila tako skupino.

image00002.jpeg

Pred dvema letoma in pol pa smo videle, da imamo že velik repertoar pesmi, ki jih znamo, in bi lahko imele svoj koncert. Zares smo uživale. Zdelo se nam je, da z vsem tem delom, ki smo ga vložile, lahko tudi kaj dosežemo. Potem smo imele prvi večji nastop na TedX-u in to nas je motiviralo za naprej.

Ko smo pred tem nastopale na večerih za nastopanje Akademije za glas, so bili obiskovalci vedno zelo navdušeni in nas je tudi to spodbudilo, da smo o tem začele razmišljati bolj resno. Ko smo se razvijale, smo videle, da se zelo ujamemo in da lahko iz tega tudi kaj razvijemo.

Kako pa usklajujete želje po solističnem petju in petju v skupini?
Vsaka je prišla k Nataši z namenom, da bo pela solo. Ampak zdaj je tudi skupina tako zrasla, da bi lahko vse peljale oboje skupaj. Določene občutke ti da skupina, ki ti jih solo ne da, in obratno. Če imaš oboje, je pa res nekaj posebnega. Za zdaj vse usklajujemo glede na čas in želje. Eni bo dovolj petje v skupini, druga bo pa lahko občutke, ki jih ne dobi v skupini, prejela pri solo nastopih.

Ali zaradi tega kdaj pride do konflikta? Kako ga rešite?
Do sedaj so bile vloge vedno razporejene tako, da smo se vse zavedale, da bo končni izdelek kvaliteten. Seveda pa se veliko pogovarjamo, imamo odprte karte, saj ne smemo skrivati svojih občutkov. Tista, ki bo neki del pesmi zapela najbolje, je v tistem trenutku najboljša izbira. Ko vsaka v pesmi neki del dobro zapoje, lahko skladba “poka”. Vsaka se mora zavedati svojega prispevka v skupini.

V vseh letih ste postale dobre prijateljice. Je prijateljstvo tisto bistveno, ki vam pomaga, da zvenite harmonično?
Zagotovo zelo pomaga. Me se samo pogledamo, pa vemo, kaj želimo. Tudi na odru nam je lažje in smo bolj sproščene. Ko smo snemale neko oddajo, smo morale gledati naravnost. Ko smo se za vajo gledale med seboj, je bilo v pesmi takoj možno začutiti drugačno energijo. Črpamo energijo ena od druge. To, kar nas žene naprej, je, da si vse želimo isto, vse si želimo imeti življenje prepleteno z glasbo in ustvarjati. Ampak nekaj te mora pa tudi držati skupaj. To, da se tako dobro razumemo, zagotovo pomaga, da je energija na odru res dobra. Če se ne bi razumele, bi se to takoj poznalo. Zato se nam zdi pomembno, da delamo tudi na dobrih odnosih.

Kako bi se z eno besedo opisale med seboj?

Špela: sočutna, umirjena, nagajiva, odgovorna
Katarina: marljiva, vztrajna, sočutna, žurerka
Nika: energična, zgovorna, delavna, igriva
Nina: umetniška, glasna, čustvena, organizirana
Anja: žurerka, delavna, odgovorna, skrbi zase (telo in duša)

Kako pa izbirate pesmi?
Pesmi izbiramo same. Na vaje prinesemo vsaka svoje predloge, potem pa glasujemo, katero bomo delale. Se zgodi, da imajo tisti, ki nas povabijo na kakšen koncert, tudi svoje želje, pa se potem med seboj posvetujemo. Včasih naredimo tudi pesmi, ki se jih katera uči na solo vajah, ker pa ima ta pesem tudi veliko spremljevalnih vokalov, naredimo skupinsko varianto.

Naš mentor Kristjan Virtič nas na vaji potem vpraša, če slišimo kakšno harmonijo same, nato pa on vse “sfinišira”, ker to zares obvlada.

image00003.jpeg

Ženskih pevskih skupin je pri nas malo, nekatere skupine so v preteklosti delovale kratek čas. Kakšne pa so vaše vizije in želje za prihodnost vaše skupine?
Najbolj je pomembno, da imamo želje, da imamo cilj, ker potem lahko vztrajamo. Če ne bi imele enakih želja, bi bilo potem nesmiselno vtrajati, tudi skupina bi drugače delovala. Vse imamo željo iti profesionalno v to in na tem tudi delamo. Zdi se nam, da se stvari odvijajo na zdrav način, da ni neke slave čez noč, ki ponavadi hitro pade. Če pa več let vztrajaš, počasi rasteš, je to tudi temelj. Potem imaš trden odnos in če bo prišla kakšna stresna izkušnja, nas ne bo takoj razdrla.

Delamo bolj počasi, zdaj imamo eno skladbo, posnele bomo videospot, potem pa bomo delale naprej. Dolgoročno pa želimo ustvariti čim več svojih skladb. Saj imamo rade tudi priredbe, ampak da ljudje na koncertih pojejo s tabo tvoje pesmi, je neprecenljiv občutek.

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.