Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kljub vojni ostaja v domovini in pomaga neozdravljivo bolnim novorojenčkom

Suor-Giustina-hospice.jpg

SUor Faustina Holubets

Paola Belletti - objavljeno 05/04/22

"Vsak večer je tam, polna ljubezni, kljub vojni"

Sestra Giustina, genetičarka in psihologinja, je tudi predsednica pediatričnega hospica, ki ga je sama ustanovila v ukrajinskem mestu Lviv. Še naprej dela to, kar počne ves čas: je ob dojenčkih, ki ne bodo preživeli, in daje oporo njihovim staršem. Kljub temu, da zunaj divja vojna, ne želi oditi iz države.

Nekateri otroci se rodijo s hudimi boleznimi in ne bodo dolgo živeli. Nekateri le ​​25 sekund, drugi tri dni, nekateri le eno uro. Mlada redovnica ve, da dojenčke čaka gotova smrt, ker trpijo za resnimi genetskimi boleznimi, a jih kljub temu sprejema, zdravi in jih skupaj z njihovimi starši spremlja na poti do zadnjega zemeljskega diha.

Sestra Giustina je leta 2017 ustanovila prvi pediatrični hospic v Ukrajini. Dela v mestu Lviv, v zahodnem delu države. Je genetičarka, torej se ukvarja z dednimi genetskimi boleznimi v Medicinsko genetskem centru Lviv in pri Inštitutu za dedno patologijo Nacionalne akademije medicinskih znanosti Ukrajine. Ob tem pa je še predsednica perinatalne bolnišnice, nevladne organizacije Perinatale Hospice Imprint of Life.

Majhni odtisi nog in rok so le eden od spominkov, ki jih sestra Giustina podari staršem, katerih otrok je zelo bolan in hitro umre. Na ta način imajo spomin na svojega otroka vedno blizu in na ta način tudi lažje predelajo izgubo. Pri tem ji pomagajo številni prostovoljci, ki z veseljem sodelujejo v procesu, delijo in lajšajo bolečino staršev.

“Vsak večer je tam, polna ljubezni, kljub vojni. Posveča se zadnjim dnevom majhnih otrok, kot je ta, ki ga nocoj drži v naročju. ‘Lahko samo moliš in opravljaš svojo dolžnost,’ mi pravi. To je velik ‘da’ Življenju. Sestra Giustina je ena izmed junakinj mojega življenja,” je o njej na Facebooku zapisala doktorica medicine iz Milana Matilde Leonardi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
redovnicaUkrajinavojna
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.