Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj se je zgodilo s parom, ki ga je papež pred leti poročil na letalu?

CHILE

Cortesía

Ingrid Saavedra T. - objavljeno 12/04/22

Štiri leta so minila, odkar je papež Frančišek ob koncu svojega potovanja po Čilu kar na letalu poročil dva člana posadke, Carlosa in Paulo. Aleteia je stopila v stik z njima in Carlos je podoživel tisti nepozabni trenutek ter dodal nekaj novih podrobnosti o dogodku, ki je takoj obkrožil svet

Carlos Ciuffardi, ki ga domači in prijatelji kličejo “Blažen”, je junak zgodbe, ki je 18. januarja 2018 navdušila ves svet. Tistega dne je namreč papež Frančišek med letom v mesto Iquique v Čilu njemu in njegovi ženi Pauli Podest podelil zakrament zakona.

“Imeli smo nekakšno interno tekmovanje za najboljšega vodjo kabinskega osebja v družbi LAN in za vodjo na papeževem letu so izbrali mojo ženo. Zame je bila že to zelo lepa novica, ko pa sem izvedel, da bom na letu tudi sam, se je veselje podvojilo,” je za Aleteio povedal Carlos. 

“Skupaj z vatikanskim osebjem smo se mesece pripravljali, da bi lahko sledili strogim varnostnim protokolom. Za naše podjetje je bil to eden najpomembnejših poletov v zadnjih 30 letih.”

Papež prijatelj

Na povratnem letu iz Temuca so Carlosa določili v območje A, kjer je sedel papež.

“Bil je miren let in papež je vztrajal, da hoče sedeti pri oknu, da bi lahko gledal ven. ‘Rad imam Čile,’ je rekel. Meni se je zdelo, kot da sanjam. Med neslišnim letom sem gledal papeža, kako gleda skozi okno, in škofe, ki so prebirali Sveto pismo.”

“Takšnih varnostnih ukrepov na letalu nisem še nikoli prej videl in doživel, ne na letališčih, ne na letalu samem. Eno od jasnih navodil Vatikana je bilo, da papeža ne ogovarjamo, ga ne gledamo in še manj prekinjamo. Ko smo pristajali, sem opazil, da se ni pripel, in prosil sem ga, da se pripne, ter tako prekršil prvo navodilo, potem pa so nam sporočili, da so spremenili kraj pristanka in da bomo zato pristali 15 minut pozneje,” je pojasnil Carlos.

“Ostal sem na svojem mestu, ko me naenkrat preseneti papež, ki me je prišel vprašat, koliko je še do pristanka. Skočil sem pokonci in mu hitel pojasnjevati, da se mora usesti, on pa mi je pojasnil, da si mora pretegniti ude. Medtem je pogledal mojo značko z imenom in me vprašal, iz katerega dela Italije prihajam. Odgovoril sem mu, da so stari starši iz Ligurije, on pa je odvrnil: ‘Potem sva pa skoraj bratranca!'”

WEB-MARRIAGE-PLANE-CHILE-POPE-FRANCIS-COUPLE-2-@LATAM_CHI.jpg

Blagoslov pilotov

“Potem sva se zelo sproščeno pogovarjala o nogometu, letalih in različnih temah; bil mi je zelo blizu. Hkrati sem čutil, kot da delam veliko napako, a sem le moral biti dober gostitelj. Takrat me je prosil, ali gre lahko pozdravit pilota, kar je bilo seveda prepovedano. Kljub temu sem kapitana prosil, ali lahko vstopi,” je pojasnil Carlos.

“Za vedno se mi je vtisnila podoba papeža, ki stoji za pilotoma in gleda v večerno sonce … božanski pogled! Ko se je letalo zaustavilo in se je pilot obrnil, ga je skoraj kap. Bilo je zelo ganljivo, sploh ko jima je papež podelil blagoslov. V tistem trenutku se mi je zdelo, da je to najbolj neverjetna stvar, ki se je zgodila v mojem življenju, da sem se pogovarjal s papežem in da se je od mene poslovil, rekoč, da sva prijatelja,” je nadaljeval Carlos.

“Po pristanku je k meni prihitela soproga in mi rekla: ‘Kaj si razmišljal? Kako si lahko naredil kaj takšnega? Pozneje se pogovoriva!’ Takrat sem pomislil, da bo s tem konec moje kariere pri letalski družbi,” je priznal.

CHILE

Sveti Duh veje

Tisto noč Carlos ni spal, ker je podoživljal dogodke in imel občutek, da je storil hudo napako. Naslednje jutro, ko so začeli z delom za zadnji dan papeževega obiska, je lastnik podjetja LAN, Ignacio Cueto, prišel do njega in mu rekel, da je bil papež nad njim očaran in da si želi, da bi bil znova on dodeljen njegovemu oddelku. To se potem ni zgodilo, ker je po zakonu ta vloga pripadla nekomu drugemu.

“V nekem trenutku so nam povedali, da se sme posadka slikati s papežem, in dobil sem zamisel, da bi ga prosil, ali se lahko z njim slikava skupaj z ženo. ‘Si na to potovanje pripeljal tudi svojo ženo?’ me je vprašal Sveti oče. Povabil naju je, naj se usedeva k njemu na pogovor. Prosil sem ga za blagoslov, a ko je izvedel, da nisva cerkveno poročena, je rekel, da ne more, ker nimava zakramenta svetega zakona. Takrat sva mu povedala najino zgodbo, da je bil 27. februarja na dan najine poroke v Čilu hud potres, ki je porušil cerkev, ki je bila nato celo leto zaprta. Da sta zatem na svet prišli najini hčeri in da se nazadnje nisva cerkveno poročila.”

Poroka v zraku

Pogovor je trajal nekaj minut in na letalu so začeli postajati nemirni, ker niso vedeli, kaj se dogaja s Carlosom in Paulo. “Nato mi je papež rekel: ‘Jaz sem varuh Svetega Duha na zemlji in če te je on pripeljal predme, da mi vse to poveš, potem moram to na neki način skleniti. Ali bi se rada cerkveno poročila? Paula, ali ljubiš Carlosa, in Carlos, ali ljubiš Paulo? Če je tako, potem ni treba več besed. Lahko vaju takoj poročim, želita ali ne?” je povedal Carlos.

“Poslal me je po pričo in prosil sem najinega šefa Ignacia. ‘Primimo se za roke, saj smo od tega trenutka naprej družina,’ nam je rekel papež. Ko sem to gledal, nisem mogel verjeti svojim očem. Po kratki slovesnosti, med katero nama je dal nekaj nasvetov in se vmes tudi pošalil, je poudaril, da nam v Cerkvi najbolj manjka prav zakramenta zakona in če bo ta zgodba spodbudila več parov, smo že dosegli cilj.”

Vest o tem je vznemirila svet in novinarji na letalu so poročali o tem neverjetnem dogodku. Ko so se po pristanku odprla vrata letala, so že vsi vedeli, da ju je papež na letalu poročil, in Paula in Carlos sta bila v središču pozornosti.

“Veliko ljudi mi je pisalo na Facebook, da jima je to dalo upanje, da znova razmišljajo o cerkveni poroki; prejela sva tudi veliko izrazov ljubezni. Resnično se je zgodilo nekaj zelo lepega.”

CHILE

Izročitev knjižice

“Čez nekaj mesecev me je poklical apostolski nuncij Ivo Scapolo in me prosil za različne osebne dokumente, ki so jih zahtevali iz Rima, da bi vpisali najin zakon. Neko nedeljsko dopoldne naju je končno povabil na nunciaturo. Tam je bil duhovnik Carlos Cano, ki bi naju moral tistega 27. februarja poročiti. Papež je izrecno zahteval, da se vpis v družinsko knjižico opravi v njegovi cerkvi. Šla sva skupaj s hčerkama Rafaelo in Isabelo, dogovorili pa smo se, da bomo opravili določeno obliko slovesnosti v ta namen.”

Odprto vabilo na večerjo

“Ko sva se neskončno hvaležna in ganjena poslovila od papeža, sem mu rekel, da je letalo skoraj kot najin dom in da upava, da se je na njem dobro počutil. Na to je odgovoril: ‘Upam, da bom lahko nekoč jaz vaju gostil na svojem domu,” je pojasnil Carlos.

“Tako nas čaka večerja v Rimu, ki smo jo žal morali prestaviti zaradi pandemije. Vseeno upamo, da se nekega dne uresniči. Za zdaj lahko povem, da sva izpolnila dolžnost, ki nama jo je dal na dan poroke, in to je, da naj živiva in delava za to, da bo najina družina povezana v ljubezni in skrbi drug za drugega. Poleg tega nama je zapustil neverjetno zgodbo in upam, da mi jo nekega dne uspe napisati.”

Danes samo še Paula dela kot stevardesa, in sicer za LATAM airlines. Carlos je odprl podjetje, ki se ukvarja s ročno izdelanim pohištvom. To mu omogoča, da popazi na hčeri, ko je soproga na potovanju.

CHILE

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
papež Frančišekporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.