Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Biti duhovnik je več kot služba in je več kot poklic”

6-2.png

Tatjana Splichal; Urška Kolenc; osebni arhiv

Aleteia Slovenija - objavljeno 14/04/22

Slovenski duhovniki o svoji poklicanosti in duhovniški službi

Veliki četrtek, ki je prvi dan velikonočnega tridnevja, je dan spomina na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli in na postavitev evharistije.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Na ta dan Cerkev običajno obhaja krizmene maše, ko se duhovniki v vsaki škofiji zberejo v stolnici in praznujejo “svoj” duhovniški dan, škofje pa posvetijo sveta olja. Veliki četrtek je torej dan postavitve duhovniške službe.


P. Jona Vene, ki smo ga na Aleteii že predstavili v intervjuju, je ob tem o svojem poslanstvu duhovnika povedal:

Biti duhovnik je več kot služba in je več kot poklic. Vsak dan v letu, vsako sekundo in še več sem Gospodov duhovnik. Ne glede na vse.

Če na primer primerjamo z drugim zakramentom, ki je z duhovništvom v nekakšni primerjalni vezi, namreč s poroko, je duhovništvo že po svojem trajanju drugačno. Gospodovi duhovniki smo na veke. Tudi po koncu zemeljskega življenja. Zato že na zemlji živimo in izgorevamo za nebesa. V sodobnem svetu iščemo ljudi ter sami sebe in poskušamo vsak dan vzeti svoj križ in ga nositi za Jezusom.

Jezus je tisti, ki mi vsak dan daje moči za nov začetek. Ki mi pomaga zjutraj vstati, zvečer zaspati, ki mi pomaga skozi izzive vsakdanjega dne in s katerim se ne nazadnje včasih tudi skregam. In pobotam … Je nezahteven šef, ki dopušča svobodo in mi spregovori vsak dan v Božji besedi.

web 3 jona vene

Pobrskali smo tudi po našem arhivu in zbrali misli duhovnikov o poklicanosti, duhovniškem poklicu in njihovem poslanstvu.

Danes se v molitvi zahvalimo za duhovnike po naših župnijah. To, da jih imamo, je velik dar in ni samoumevno.

Dragi duhovniki, hvala za vašo požrtvovalnost, zgled in spremstvo!

Tags:
duhovnikpoklic
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.