Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako pomagati otroku, ki ima težave s spanjem

shutterstock_1613794711.jpg

NadyaEugene | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 02/05/22

Devetletnik želi, da je ob uspavanju ob njem eden od staršev in da je prižgana luč

Vprašanje bralcev:

Naš devetletnik ima težave s spanjem. Bolj ko gre proti večeru, bolj je živahen in se težko umiri. Ob uspavanju želi, da je eden od staršev ob njem in da je prižgana majhna lučka. Spat gre okrog 21. ure, vendar včasih traja več kot eno uro, da zaspi. Zjutraj komaj vstane in je zato pogosto slabe volje.

Odgovarja: Andreja Mohar Košir, pediatrinja

Težave, ki jih opisujete pri svojem sinu, so pogoste pri številnih otrocih v današnjem času. Gre za težave z večernim umirjanjem, prepozno uro odhoda v posteljo, z uspavanjem, premalo spanca in jutranje težave z vstajanjem, čemur seveda sledi slaba volja. 

Otrok je v šoli zaspan, proti popoldnevu in večeru pa “oživi” in sploh še ni zaspan, ko je treba spet v posteljo, zato se vse težave začnejo znova in začaran krog je sklenjen.

Urejen ritem spanja je zelo pomemben za pravilno delovanje telesnih, duševnih, intelektualnih in drugih funkcij našega telesa. Spanec povečuje storilnost in koncentracijo, prispeva k boljši imunosti, vpliva na boljšo telesno pripravljenost in pomaga zmanjšati tveganje za številne bolezni. 

Med spanjem telo izloča hormon, ki je odgovoren za rast in razvoj mišic in kosti ter za njihovo regeneracijo. Dovolj spanja pomeni, da bo telo podnevi bolje pripravljeno na telesne in umske aktivnosti.

Otroku lahko pomagate urediti spanje tako, da najprej poskrbite, da bo njegov spanec dovolj dolg, kar pomeni, da določite njegovi starosti primerno uro, ob kateri bo hodil spat in ob kateri bo zjutraj vstajal. Za starost vašega otroka je priporočljivo vsaj 9–11 ur spanja. 

Stalni čas večernega uspavanja in jutranjega prebujanja vzdržujte tako ob delavnikih kot ob koncu tedna. Otroka navadite na ritual pred spanjem (npr. večerja, umivanje, pravljica oz. druga umirjena aktivnost). 

Pomembno je, da otrok ni izpostavljen uporabi zaslonov vsaj dve uri pred spanjem. Iz otrokove sobe odstranite vse elektronske naprave. Spodbujajte ga k samostojnemu uspavanju, brez vaše pomoči. 

Podnevi naj bo čim več izpostavljen dnevni svetlobi, pred spanjem se izogibajte svetli luči. Iz otrokove prehrane izločite živila, ki vsebujejo kofein (npr. kakav, temna čokolada, kava, kokakola, pravi/zeleni čaj). Otrok naj bo podnevi čim bolj telesno aktiven in naj dovolj časa preživi zunaj na prostem.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družinaotrocispanjevzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.