Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki se mu lahko priporočite za srečen porod, ime pa je dal enemu slovenskih krajev

sveti gotard

MARJAN SMERKE | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 05/05/22

Kakšno ozadje nosi ime kraja Šentgotard?

Šentgotard je kraj – enako ime nosi tudi krajevna skupnost –, ki leži v občini Zagorje. Po podatkih lokalne spletne strani ima 90 prebivalcev. Prva pisna omemba kraja sega na začetek 15. stoletja. Ime pa je Šentgotard dobil po svetem Gotardu, svetniku, ki je živel na prehodu iz 10. v 11. stoletje in ki goduje prav danes.

Bil je menih in škof, živel je na Bavarskem. Priporočajo se mu bolniki s protinom, revmatizmom, ledvičnimi kamni, pomaga pri otroških boleznih, težkih porodih; varuje pred strelo in točo ter velja za zavetnika zidarjev.

Cerkev v Šentgotardu je seveda posvečena prav temu svetniku. Prvotno cerkev sv. Gotarda so najverjetneje postavili že v 14. ali na začetku 15. st. V 18. st. so jo preuredili v baročnem slogu – posvečena je bila leta 1733 –, edino zvonik je ohranil prvotno gotsko podobo, poroča župnijska spletna stran.

Dve legendi o nastanku imena

O postavitvi šentgotardske cerkve obstajata dve podobni legendi. Prva pravi, da je cerkev dal postaviti neki nemški lovec, ki se je izgubil v okoliških gozdovih. Ko je ves obupan prišel na hrib nad današnjim Šentgotardom, je opazil staro rimsko cesto čez Trojane in se tako rešil. V zahvalo za srečno rešitev je dal postaviti cerkev sv. Gotarda, po katerem je naselje dobilo svoje ime.

Druga legenda pa pravi, da se je v tamkajšnjih gozdovih izgubil neki grajski deček po imenu Gotard. Njegov oče se je zaobljubil, da bo postavil kapelo, posvečeno sv. Gotardu, na mestu, kjer bo našel svojega sina. Tako je iz te kapele skozi stoletja zrasla današnja cerkev, preberemo na spletnem domovanju krajevne skupnosti.

Sejem in romanje gasilcev

V nedeljo v kraju pripravljajo tradicionalni Gotardov sejem, ki ohranja spomin na tradicijo sejmov. Ob tem bodo slovesno praznovali tudi Florjanovo nedeljo. “Ta slovesnost bo potekala s procesijo gasilcev in mašo ob 10.00. Običajno pride okrog 100 gasilcev iz 10‒12 okoliških društev iz občin Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik in Vransko,” je za Aleteio častitljivo tradicijo opisal predsednik šentgotardske krajevne skupnosti Martin Gaberšek.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.