Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Tako je videti prisega švicarskih gardistov, ki v Vatikanu niso zgolj za okras

VATICAN-POPE-FRANCIS-AUDIENCE-May-04-2022-Antoine-Mekary-ALETEIA

Antoine Mekary | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 07/05/22

Oglejte si fotografije s prisege švicarskih gardistov

Papež Frančišek je v Vatikanu v petek sprejel rekrute švicarske garde in njihove domače. Kasneje so imeli švicarski gardisti tudi prisego, poroča portal Vatican news.

Sprejem novih članov švicarske garde se zgodi vsako leto 6. maja, in sicer v spomin na 147 švicarskih stražarjev, ki so leta 1527 umrli med obrambo papeža Klementa VII. Več o pogojih za švicarske gardiste in začetkih ter njihovi tradiciji smo zapisali v tem članku.

Naj o tem slovesnem dogodku več spregovorijo fotografije Antoina Mekaryja.

Švicarska garda varuje papeža in njegovo zasebno rezidenco. Gardisti varujejo tudi vhode v mesto Vatikan, preverjajo dostope v mesto in so na voljo številnim mednarodnim obiskovalcem v Vatikanu. Urijo se s švicarsko vojsko in so poklicni vojaki, v Vatikanu niso zgolj za okras.

“Dragi rekruti, odločili ste se, da se boste posvetili izvrstni cerkveni nalogi. Pozivam vas, da to živite kot krščansko in skupnostno pričevanje. Vaša dejavnost se pravzaprav ne izvaja posamezno, ampak kot skupnost. Ne imenujejo vas zaman ‘korpus’ švicarske garde. O, da bi vsak dan uresničevali to skupnostno razsežnost, tako v urah – ne vedno lahkih – služenja kot v vsakdanjem življenju vojašnice, ki vključuje trenutke prostega časa, druženja, srečanj in molitve,” je gardistom med drugim dejal sveti oče.

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.