Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kaj se je po atentatu na papeža Janeza Pavla II. zgodilo z njegovo obleko?

Soutane de Jean Paul II/attentat

Lukasz Muzyka/Sanktuarium Świętego Jana Pawła II Wielkiego w Krakowie

Marzena Devoud - objavljeno 13/05/22

Okrvavljena bela sutana je nema priča atentata na Janeza Pavla II. na Trgu svetega Petra 13. maja 1981, hkrati pa vidno znamenje čudeža in dragocena relikvija, ki jo danes lahko častimo

Med splošno avdienco 13. maja 1981 na Trgu svetega Petra v Vatikanu je Mehmet Ali Agca skušal ubiti papeža Janeza Pavla II. Papež je bil večkrat zadet in je padel pod kroglami. Bela sutana, ki jo je nosil, je bila hitro okrvavljena. Janez Pavel II. je izgubil veliko krvi, preden so ga odpeljali na urgenco v rimsko kliniko Gemelli. 

Do 13. maja 2015 ta okrvavljena sutana ni bila nikdar razstavljena. Šele 34 let po atentatu na poljskega papeža jo je njegov nekdanji tajnik zaupal svetišču Janeza Pavla II. v Krakovu. Spremljevalec svetega očeta v trenutku atentata je za medije povedal, da so papeža v bolnišnico prepeljali v tej sutani, ki še nosi madeže krvi in znamenja krogel.

Relikvijo je hranila sestra Tobiana

Papeževo oblačilo je shranila sestra Tobiana iz kongregacije služabnic svetega Srca Jezusovega, ki je Janezu Pavlu II. služila od začetka njegovega pontifikata. Ona je na dan atentata v bolnišnici prevzela obleko. Pospravila jo je v Vatikanu in je nikoli ni oprala niti je komurkoli pokazala.

Sestra Tobiana je bila ena od oseb, ki so bile zelo blizu Karlu Wojtylu. Ko je bil 16. oktobra 1978 izvoljen na sedež svetega Petra, je šla skupaj s še štirimi sestrami redovnicami za njim v Rim, da bi skrbele zanj. Pripravljale so obroke, pospravljale, likale, prevajale pošto v italijanščino … A sestra Tobiana je imela še dodatno vlogo, in sicer je bila papeževa medicinska sestra. V Vatikanu so jo klicali papežev angel varuh. Spremljala ga je na njegovih potovanjih po tujini, ko pa se je papeževo stanje poslabšalo, je vse do smrti noč in dan bdela ob njem.

Nič čudnega torej, da je pomislila na to, da prevzame njegovo okrvavljeno sutano, ko je bil ves svet v molitvi in upajoč na čudež, ko so Janeza Pavla II. operirali.

Nema priča čudeža

Čeprav je bila diskretna in nikdar ni želela javno govoriti o letih, ki jih je preživela v  Vatikanu, je bila sestra Tobiana pomembna priča v procesu beatifikacije poljskega papeža. Vedno je bila prepričana v eno stvar, in sicer, da je ta sutana priča čudeža, o katerem je ob njeni predaji svetišču v Krakovu izpostavil kardinal Dziwisz:“Ta relikvija je znamenje čudeža, ki mu je rešilo življenje. Fatimska Marija mu je rešila življenje. Naj bo odslej priča atentata, a tudi priča veličine Janeza Pavla II.”

Ko se je Janez Pavel II. po operaciji prebudil v bolnišnici, je takoj naredil to povezavo: atentat se je zgodil na obletnico prvega prikazovanja Device fatimskim vidcem. “Ena roka je držala orožje, druga je usmerjala kroglo,” je brez omahovanja izjavil. Zanj je bila to roka fatimske Matere Božje, ki je, kakor se je pozneje razkrilo, napovedala poskus uboja.

Sutana je za stalno razstavljena v svetišču Janeza Pavla II. v Krakovu, ki je del Centra Janeza Pavla II. Ne bojte se. Svetišče je bilo zgrajeno v stavbah nekdanje tovarne Solway, kjer je bodoči papež v času nemške okupacije delal kot preprost delavec.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.