Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Golf me je naučil, da moram biti vedno zelo potrpežljiva in da noben uspeh ne pride brez truda”

TM22_Athlete_Pia-Babnik_LFS_JPO-08523.jpg

Fotografija je last Pie Babnik.

Valerija Trček - objavljeno 14/05/22

Najboljša slovenska golfistka odločno stopa po poti svojih sanj

Osemnajstletna Pia Babnik kljub svoji mladosti uresničuje svoje športne sanje. Najboljša slovenska golfistka je svojo pot v svet golfa začela pri rosnih treh letih, ko so jo starši naučili prvih udarcev žogice prek zelenice.

Golf je prepleten v življenje celotne družine

Čeprav se je preizkusila tudi v drugh športih, ji je bil golf vedno najljubši. Tako se je zelo hitro odločila, da bo svoje življenje posvetila profesionalnemu športu. Njeni dnevi so prepleteni s tekmovanji in treningi, pri čemer ji je v največjo oporo njena družina. Trenira skupaj z mlajšima bratoma, njihov trener pa je kar njihov oče, Aleš Babnik.

“Dejstvo, da je oče moj trener, je zame velika prednost, saj mi je vseskozi na razpolago. Vsekakor imava kdaj nasprotna mnenja, ampak sva do sedaj vedno vse rešila,” nam je zaupala Pia.

Kadar ne trenirajo golfa, se družijo ob drugih športih, največkrat je to badminton.

TM22_Athlete_Pia-Babnik_LFS_JPO-02214.jpg

Borba proti igrišču

Kaj pa je tako vabljivega pri golfu, da se je Pia tako hitro odločila, da bo to njena profesionalna pot?

“Golf mi je všeč, ker sem vseskozi v naravi, na lepo urejenih zelenih površinah. Golf je tako kot vsak šport borba proti igrišču, nasprotnikom, podobno, kot je v šoli borba za dobre ocene … Golf me je tudi naučil, da moram biti vedno zelo potrpežljiva in da noben uspeh ne pride brez truda.”

Pia v vsakem odličnem golfistu najde vzor, saj se od vsakega lahko kaj nauči. Kljub temu pa brez oklevanja pove, da je njen največji vzornik ameriški profesionalni golfist Tiger Woods.

Pomembno je ohranjati notranji mir

Uspehi, naporni treningi in tekme, potovanja v tujino … Vsi ti napori so del profesionalnega športa. Ob tem pa je seveda treba poskrbeti zase. Kaj Pii najbolj pomaga, da ohrani mir in trdna tla pod nogami?

“Verjetno mi najbolj pomaga dolg in trden spanec, ki si ga privoščim vsak dan.”

Tako kot vsako delo ima tudi svet športa slabosti. Na srečo pa Pii preglavic ne dela veliko stvari. “Potovanja so najbolj neprijeten del športnih tekmovanj,” je povedala za Aleteio.

Predanost športu zahteva ogromno rutine, discipline, odrekanja. Kljub temu se ji ne zdi, da bi zaradi tega pri 18 letih kaj zamujala.

“Nikoli mi ni dolgčas, ker me doma vedno čakata dva mlajša brata, ki poskrbita za sproščenost in spontanost.”

Šolske obveznosti

Pia obiskuje tretji letnik gimnazije Erudio v Ljubljani. Seveda pa kariera profesionalne športnice tudi na tem področju prinaša prilagoditve.

“Veliki uspehi v golfu v zadnjem obdobju in s tem povezane nove obveznosti mi malo nagajajo pri začrtani poti šolskih obveznosti, vseeno pa računam, da bom letnik uspešno končala.”

TM22_Athlete_Pia-Babnik_LFS_JPO-02203.jpg

Premika meje sveta slovenskega golfa

Pia Babnik s trdim delom, vztrajnostjo, odločnostjo in jasno začrtanimi cilji dosega izjemne rezultate in je ena najboljših mladih golfistk na svetu, na Rolexovi lestvici najboljših igralk na svetu pa zaseda 47. mesto.

V letošnjem letu je osvojila tretje mesto na turnirju v Kaliforniji, kar je prva uvrstitev med prvo trojico za Slovenijo na turnirjih major, ta odličen rezultat pa je ponovila tudi na turnirju v Madridu, ki se je odvil v začetku maja.

Pred seboj ima jasne cilje

Pia si želi v prihodnosti igrati skupaj z najboljšimi golfistkami na svetu. Seveda pa se njene sanje tukaj ne ustavijo. Brez oklevanja samozavestno prizna: “Želim postati najboljša na svetu.”

Verjamemo, da ji bo to tudi uspelo. S svojimi dosežki je mlada Pia lahko vsem v navdih, da se s trdim delom in vztrajnostjo sanje lahko uresničijo. 😊

Tags:
intervjušportuspeh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.