Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj Cerkev uči o obrekovanju?

shutterstock_1127448905.jpg

Estrada Anton | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 19/05/22

Katoliška cerkev nasprotuje sleherni obliki obrekovanja in zagovarja dostojanstvo vsakega človeka

Katoliška cerkev glede obrekovanja zagovarja Jezusov nauk in si prizadeva pri vsakem posameznem človeku poudarjati njegovo dostojanstvo.

Katekizem Katoliške cerkve obrekovanje uvršča med kršitve osme Božje zapovedi.

Kristusovi učenci so “oblekli novega človeka, ki ga je Bog ustvaril v resnični pravičnosti in svetosti” (Ef 4,24). “Zato proč z lažjo” (Ef 4,25), “znebite se vsake hudobije in zvijačnosti, hinavščine in nevoščljivosti in vsakršnega obrekovanja.”

Krivo pričanje in kriva prisega. Kadar je resnici nasprotujoče govorjenje izrečeno pred javnostjo, dobi posebno težo. Pred sodiščem postane krivo pričevanje. Če je podano pod prisego, gre za krivo prisego. Tovrstna dejanja prispevajo k temu, da je bodisi nedolžen človek obsojen bodisi krivec oproščen ali pa da se poveča kazen, ki si jo je obtoženec nakopal. Taka dejanja močno škodujejo izvrševanju pravice in pravšnosti obsodbe, ki jo izrekajo sodniki.

KKC 2475-2476

Ta Božja zapoved obsega najrazličnejše prestopke proti človeški osebi, ob tem pa vedno spoštuje njen ugled.

Spoštovanje ugleda osebe prepoveduje sleherno stališče in besedo, ki bi ji lahko povzročila krivično škodo. Oseba postane kriva:

  • prenagljene presoje: kdor, četudi po tihem, brez zadostne podlage kot resnično domneva moralno napako bližnjega;
  • odvračanja: kdor brez objektivno utemeljenega razloga razkrije tuje zmote in napake osebam, ki jih dotlej niso poznale;
  • klevetanja: kdor s pripombami, ki so v nasprotju z resnico, škoduje ugledu drugih in daje povod za napačne sodbe o njih.

Obenem, ugotavlja Katekizem, lahko obstaja “objektivno utemeljen razlog”, da človekove napake razkrijemo javno.

Tega ni preprosto razvozlati in v večini primerov ne bi smeli javno izpostavljati napak druge osebe. Tudi sam Jezus nas je prosil, naj spor rešimo zasebno, preden gremo na sodišče.

“Če tvoj brat greši, pojdi in posvari ga na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa te ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi.” (Matej 18,15-17)

Toda tudi v tem primeru Jezus predlaga, da “poiščimo pomoč v Cerkvi” pri reševanju težave, namesto da jo poskušamo reševati javno. Obrekovanje je resen greh, ki je v nasprotju z Božjimi zapovedmi, najboljši način za rešitev takšnega spora pa je vedno zasebno, stran od oči javnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
greh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.