Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

S to kratko molitvijo blagoslovite otroka, preden zjutraj odide v šolo

shutterstock_462015946.jpg

Africa Studio | Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 22/05/22

Kratka molitev, s katero Bogu zaupamo osebnostno rast svojega otroka ter prosimo za varstvo v šolskem dnevu

Mar niso blagoslovi prihranjeni duhovnikom in redovnikom? Ne. Cerkev predvideva marsikateri blagoslov za laike. Namenjeni so družinam ali prijateljem za različne priložnosti in življenjska obdobja.

Pri francoski založbi Mame so izdali knjigo z naslovom Bog nas blagoslavlja, cerkveni blagoslovi za laike (Dieu nous bénit, bénédictions de l’Eglise à l’usage des laïcs), v kateri ponujajo številne blagoslove, vzete iz uradne liturgične knjige Blagoslovi.

Namen je, da bi laiki svoje življenje in življenje svojih bližnjih čim bolj vključili v blagoslov, ki nam ga je obljubil Gospod. Po svojem krstu je vsak kristjan dejansko lahko “sredstvo Božjega blagoslova”.

1pomen blagoslova za šolarja

Ko blagoslovimo šolarja, preden gre zjutraj v šolo, na neki način omogočimo, da Bog vstopi v njegovo življenje, tudi ko je v razredu, v telovadnici, med odmorom ali v podaljšanem bivanju. Pomeni, da ga zaupamo v Božje varstvo za ves čas njegovega bivanja v šoli.

Blagoslov zadeva njegove odnose z drugimi učenci, z njegovimi učitelji, njegovo željo po učenju in rasti v modrosti ter njegov način pričevanja evangelija v svetu.

2zakaj blagoslavljati?

Blagosloviti otroka, preden zjutraj odide v šolo, je tudi lep način soočenja z ločitvijo. Varnemu zavetju staršev sledi nič manj varen objem Gospoda samega.

Če ima otrok v šoli težave, lahko Gospodova navzočnost, ki je v njegovo življenje vstopila skozi to jutranjo molitev, šolarja bolje podpira. Če pa mu gre v šoli dobro, je lahko blagoslov dodatna spodbuda, da se tudi med odmori obnaša kot kristjan.

3kako je blagoslov sestavljen

Gre za kratko obliko blagoslova, ki ga starši podelijo otrokom. Starši so povabljeni, da spregovorijo besede blagoslova in pri tem otroku na čelo naredijo znamenje križa. To lahko storijo doma, preden gredo v šolo, ali celo pred šolo za tiste, ki si upajo odprto izpovedovati svojo vero.  

Naj bo Jezus, naš Gospod s tabo in naj te brani,
naj bo pred teboj, da te vodi,
naj bo za teboj, da te varuje,
naj navdihuje vse tvoje misli in dejanja;
Naj te varuje in blagoslavlja.
Amen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
blagoslovmolitevotrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.