Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako ohraniti spomine na otroška leta vaših otrok

shutterstock_1663817428.jpg

Altrendo Images | Shutterstock

Ricardo Sanches - objavljeno 26/05/22

Od tradicionalnega fotoalbuma do seznama pesmi, ki so zaznamovale družinske trenutke. Različni načini, ki pripomorejo k ohranjanju lepih trenutkov

Čas mineva prehitro. Ko se zavemo, so naši otroci že najstniki. Zato moramo poleg tega, da v celoti doživimo čim več trenutkov z njimi, ohraniti tudi spomine na otroštvo in vsako fazo njihovega življenja.

Le kdo si ne želi pogledati albuma iz otroštva? Rojstvo, krst, prvi koraki, naklonjenost celotne družine, prvi šolski dan, izleti, prvo sveto obhajilo … Na vsaki fotografiji je ovekovečen spomin na pomembne in edinstvene trenutke.

Poleg albuma lahko za naše otroke poiščemo še druge ustvarjalne načine, kako ovekovečiti njihovo otroštvo.

Spodaj navajamo pet ustvarjalnih načinov za to. Spomini nas povezujejo s preteklostjo in nam omogočajo, da podoživimo trenutke.

1tabla ali škatla spominov

Ohranite lahko na primer najljubše otrokove predmete in kakšnega tudi uokvirite. Na spominsko tablo iz otroštva lahko postavite njegova prva oblačila, krstna oblačila, prve čeveljce, darilo botre, fotografijo prvega ultrazvoka.

V primeru, da želite shraniti več stvari, je najboljša možnost škatla. Lahko jo izdelate sami: priskrbite si škatlo (lahko tudi leseno), jo okrasite in obdržite vse, kar je zaznamovalo prva leta sina ali hčerke. Poleg predmetov, ki smo jih že omenili, lahko vključite prvi zobek, prvi pramen las, prvo igračo in celo foto album.

Škatlo z neprecenljivimi spomini lahko otroku podarite za spomin, ko bo odhajal iz družinskega gnezda.

2časovna kapsula

Zberite slike, igrače in naj vaši otroci sami sebi napišejo pismo. Prebrali ga bodo, ko bodo odrasli. Vsi v družini se lahko pridružijo zabavi in ​​na primer pišejo o tem, kako je živeti v trenutnem obdobju, in o podrobnostih družinskega življenja. Vključite lahko tudi kakšno stran iz časopisa, da si bo otrok predstavljal, kaj se je v tistem obdobju dogajalo v širši družbi.

Še ena ideja: družinski člani naj si pišejo zapiske. Zberite ves material, ga položite v dobro zaprto in označeno škatlo ali steklenico. Določite datum, ko boste škatlo oz. steklenico odprli in jo nato shranite na varno mesto.

3seznam pesmi

Naredite izbor pesmi, ki so zaznamovale otroštvo vaših otrok. Katere uspavanke so jim bile najbolj všeč? Uvodno pesem katere risanke so prepevali? Katera pesem je zaznamovala to posebno potovanje? In katero so prepevali vsi v družini? Vse jih zberite na seznamu predvajanja na spletnih platformah. Če se vam zdi varneje, shranite izbor na druge naprave.

4film

Ali lahko prikličete v spomin vse tiste videoposnetke, ki ste jih snemali s telefonom? Zberite jih na enem mestu in jih lepo uredite. Obstajajo aplikacije, ki pomagajo spremeniti te videoposnetke v zabaven in zanimiv posnetek! Nasvet je, da počakate, da otrok malo zraste, da vključite prizore iz različnih obdobij njegovega življenja. Vaši otroci si bodo zagotovo z veseljem ogledali ta celovečerni film, ko bodo odrasli. Da o vaših vnukih sploh ne govorimo!

5glasba ali parodija

Povabite otroke in skupaj ustvarite pesem, pesmico ali parodijo, ki razkriva značilnosti otroštva vaših otrok. Morate jih prepričati, da se poistovetijo s pisanjem pesmi, za to pa vam ni treba biti odličen tekstopisec. Naredite to iz srca! Pri tej nalogi lahko preprostost in ustvarjalnost izpolnita cilj ovekovečenja otroških spominov, poleg tega pa lahko na obraz privabita solze in obilico smeha!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.