Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kavalirska gesta Toma Cruisa. Na pomoč je priskočil vojvodinji Kate

000_32AJ2ZJ.jpg

Dan Kitwood | POOL | AFP

Cerith Gardiner - objavljeno 26/05/22

Na kraljevi premieri filma Top Gun: Maverick se je ponudila tudi priložnost za dobro staro kavalirstvo

Hollywoodski superzvezdnik Tom Cruise se je v Londonu pred kratkim udeležil premiere dolgo pričakovanega nadaljevanja svoje filmske uspešnice z naslovom Top Gun: Maverick.

Medtem ko je v tisku pogosto deležen negativnih pripomb zaradi svojih odločitev v zasebnem življenju, pa mu nihče ne more očitati, da v zadnjih desetletjih ni ustvaril občudovanja vredne zbirke akcijskih filmov.

Cruise pogosto igra junaka, ki rešuje svet in ob tem premore še precejšen odmerek karizme. Na nedavni premieri svojega novega filma je znova dokazal, da tudi stran od filmskih kamer, pred žarometi svetovnih medijev, ostaja dobri stari kavalir.

Ko sta na premiero prispela vojvoda in vojvodinja Cambriška, so bile kot običajno vse oči uprte v Kate in v njen izbor slavnostne toalete za rdečo preprogo. Tokrat se je odločila za dolgo, ozko obleko, za katero se je zdelo, da jo zelo omejuje pri hoji. Ko se je odpravila proti stopnicam, ji je Cruise ponudil roko, da bi ji hojo malce olajšal.

Drobna, toda prijazna gesta. S tem, ko ji je ponudil roko, je pokazal, da je opazil njeno morebitno zadrego. Ali je to storil zaradi kamer ali iz čiste pozornosti, ne bomo nikoli izvedeli. Nekaj pa je gotovo: fotografija, na kateri je bodoči britanski kraljici priskočil na pomoč, ponuja priložnost, da kavalirstvo znova uvrstimo na seznam vsakdanjih opravil.

V času, ko mnogi moški ne vedo, kako naj se vedejo do žensk, in ko je dobri stari kavalir postal že malodane zmerljivka, ne smemo pozabiti, kako nam kavalirstvo oz. že zgolj osnovna vljudnost ponujata priložnost, da poskrbimo za druge.

Razveseljivo je, da vljudnost lahko vadimo tako doma kot zunaj doma, saj nam omogoča spoštljivo in pozitivno interakcijo z neznanci. Ali je Cruise s tem, ko je ponudil roko, kršil vse oblike kraljevega protokola, ni povsem jasno navsezadnje je celoten seznam pravil o tem, kako se vesti v navzočnosti članov kraljeve družine, precej zapleten.

Odziv vojvodinje Cambriške, ki je z nasmeškom sprejela Cruisovo ponudbo, vendarle kaže tudi na to, da ji kot prejemnici kavalirjeve usluge ni bila očitana šibkost, temveč ji je bilo izkazano spoštovanje.

Gesta pa izkazuje tudi hvaležnost. V času, ko se zdi, da vljudnosti in olike v družbi primanjkuje, je vedno razveseljivo videti, ko sta predstavljeni v javnosti, v navdih in spodbudo drugim.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
kraljeva družinaslavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.