Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Po vsaki vojni rečemo: “Nikoli več.” In kje je tisti “nikoli več”?

shutterstock_2110602872.jpg

lubov62 | Shutterstock

Marko Rijavec - objavljeno 31/05/22

Ljubezen je naša edina prava identiteta

Nekaj, kar se ne sme nikoli več ponoviti. Tako so naši prednamci govorili, ko se je končala velika vojna. To so govorili tudi nam, ko smo o njej poslušali pri urah zgodovine, ker je najbolj neumno ljudstvo, ki se iz zgodovine ni naučilo ničesar, ki se ničesar ne spominja, zato prazniki, zato proslave, zato so nam pred vhodom v Auschwitz potihem šepetali: “Nikoli več. Nikoli več!”

Pozabljivost

In je vendar vojna spet tu, na našem pragu, tretja vojna, ki nam je zelo blizu, če že ne na naših tleh, odkar traja moje kratko življenje, da onih, ki so daleč proč, pozabljeni od oči javnosti, sploh ne omenjamo, kdo še ve za Jemen in Sirijo, kdo za Venezuelo, in tudi ta ukrajinska zgodba bo žal počasi postala nekaj vsakdanjega. In kje je tisti “nikoli več”?

Ljudje pozabljamo, veliko in popolnoma in tudi pomembne stvari, ne samo banalnosti, ne, pomembne stvari pozabljamo, kakor je tista o “nikoli več”, kakor je tista, ki so nas jo učili starši, da je treba vsem ljudem pomagati, vsem, brez razlike, kakor je tista, da se ljudi ne ubija in pika.

Brez usodnih “ampak”, ki jih je v našem življenju iz dneva v dan več, ki smo jih – kakor da so odrešeniki naše neupravičene užaljenosti – kot trojanske konje spustili v svoje srce, tiste presnete “ampak”, ki so nam spremenili razumevanje, kaj pomeni “ljubiti” in kaj ne.

Človekove želje in kdaj tudi zamere so včasih tako močne, da zlahka zamenjamo sovraštvo za ljubezen. In zaslepljeni drvimo v pogubo.

Prebujevalec

Ljudje zato nujno potrebujemo nekoga, ki nas spominja, ki nas dreza in zbada in prebuja v stvari, ki so jasne in nedvo­umne, ki jih poznamo od nekdaj, pravi spomin je naša resnična identiteta, in ta je ljubezen med mano in Bogom: “Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede.” (Jn 14,23-24)

Njega je obljubil Jezus, zato mu rečemo “Odrešenik”, “Mesija”, za razliko od političnih mesij ne obljublja udobja, prikimavanja našim kapricam, ampak tistega, kar je resnično potrebno, “Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal,” (Jn 14,26).

Vzdrževal bo odnos, vez med Bogom in menoj, ki obstaja, dokler se držim Njegove besede, za vsako ceno bo poskušal obdržati ta odnos, zato nas bo tudi zbadal in utrujal, če bo treba, ker je to življenje in nič drugega, ker živim, dokler sem v stiku z Bogom in pečatom, ki ga je pustil v mojem srcu, z nepopustljivim moralnim zakonom, ki me vedno znova sili v ljubezen.

Ljubezen je naša edina prava identiteta.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 20.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.