Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 predlogi, kako mlade navdušiti nad Svetim pismom

HOLY SCRIPTURE

Oleksandr Yakoniuk | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 02/06/22

Izvedenec za katehezo najstnikov in "svetopisemski navdušenec" Mark Hart ponuja nekaj izvrstnih nasvetov za seznanjanje najstnikov s Svetim pismom

Mark Hart že skoraj tri desetletja mladim prinaša evangelij in v tem času je ugotovil, da lahko najstnike Sveto pismo zanima veliko bolj, kot se odrasli morda zavedamo.

Kot vodja inovacij pri gibanju Life Teen International je Mark Hart izvedenec za katehezo najstnikov ali, kot se rad pošali, “svetopisemski nadušenec”.

V pogovoru za Aleteio je predstavil nekaj svojih najboljših nasvetov za uvajanje najstnikov v Sveto pismo.

1SPODBUJAJTE JIH, NAJ POSTAVLJAJO POMEMBNA VPRAŠANJA

Prvi korak je, da najstniki začnejo resno in samostojno razmišljati in premišljevati.

“Po mojem mnenju je najprej pomembno, da začnejo postavljati vprašanja, preden jih začnemo karkoli učiti,” je dejal Mark. “Vprašajte jih, zakaj? Zakaj menijo, da so tukaj, zakaj so bili ustvarjeni, zakaj jih je Bog ustvaril?”

Postavljanje teh vprašanj je naraven začetek učenja o Svetem pismu in njegovem namenu.

2POJASNITE JIM, DA SO DEL VEČJE ZGODBE

Da bi spoznali Boga, ki je “avtor zgodbe”, morajo najstniki “upoštevati dejstvo, da so del te zgodbe”.

Naslednji korak je torej razkritje, da odgovore na ta velika vprašanja najdemo v zgodbi o odrešenju.

Mark svetuje, da najstnikom pojasnimo: “Njihovo življenje je zgodba in oni so lik v tej zgodbi. Resnično se začne pri tem, da obstaja zgodba, ki nam jo Bog skuša povedati o nas.”

3VEDETI MORATE, KJE V SVETEM PISMU ZAČETI

Sveto pismo ni ena sama knjiga, temveč obsežna zbirka knjig. Prebiranje celote običajno predstavlja velik izziv.

Zato je Hart ustvaril program Venture: Svetopisemska časovnica za srednje šole, da bi najstnikom predstavil “veliko sliko” zgodovine odrešenja na način, ki je razumljiv in preprost za poučevanje.

Venture uporablja učni sistem Great Adventure Bible Timeline, ki ga je za učenje Svetega pisma uporabilo že več sto tisoč odraslih katoličanov – vključno s poslušalci najbolje ocenjenega podkasta The Bible in a Year.

Hart pojasnjuje:

“Skupaj se lahko počasi sprehodimo skozi [Sveto pismo]. Lahko jim pomagam pri premagovanju izzivov, ovir, minskih polj, če želite. Če bodo vztrajali z mano, bodo počasi razumeli, da je Sveto pismo eden od načinov, kako se Bog poskuša ne le sporazumevati z nami, temveč tudi nekaj sporočati o nas.”

Poznavanje konteksta svetopisemskih knjig naredi veliko razliko: “Ko najstniki odprejo Sveto pismo, so njihove roke, njihov um in njihova srca odprti za sprejemanje.”

4POJASNITE JIM, KAKO JIM LAHKO SVETO PISMO POMAGA OSMISLITI NJIHOVO ŽIVLJENJE

Ne glede na to, s kakšnimi težavami se najstnik sooča v svojem življenju: z enakimi težavami se je soočal tudi nekdo v Svetem pismu. Izpostavljanje teh tem najstnikom pomaga razumeti, zakaj je Sveto pismo tako pomembno za njihovo življenje.

“Na koncu smo vsi trdno povezani z Bogom,” pojasnjuje Mark. “In Sveto pismo je način, kako govoriti resnico, ki premaguje laži.”

Sveto pismo najstnikom in vsem nam pomaga, da resnično razumemo namen svojega življenja. Pomaga nam prepoznati lastno istovetnost in zakaj smo sploh na zemlji.

“Sveto pismo je resnično Božji dar, kot sopotnik na poti, kot pastir,” je prepričan Mark.

Najstniki “običajno ne morejo s seboj nositi evharistije, lahko pa vedno in povsod na pot vzamejo Sveto pismo. Svoj dan lahko začnejo in končajo z Bogom.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.