Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Vrtnica, ki je dobila ime po znamenitem meniškem redu

rose-des-cisterciens.jpg

Aleteia

Rose des cisterciens, Delbard.

Mathilde de Robien - objavljeno 06/06/22

Ni veliko samostanskih redov, ki bi se lahko ponašali z dejstvom, da so svoje ime posodili določeni sorti vrtnice. Cistercijani so na to ponosni: njihove vrtnice običajno zacvetijo v maju

Če želite svojemu vrtu dodati duhovni pridih, zakaj ne bi posadili čudovite cistercijanske vrtnice? Že samo ime je sopomenka za globoko meditacijo in samostanski čar. In vendar v tej sorti vrtnic s prelivajočimi se barvami, od rumene do rožnate in oranžne, ter valovitimi cvetnimi listi ni prav nič asketskega.

Cistercijansko vrtnico je leta 1998 ustvaril vrtnar Delbard, izvira pa iz zelo starega rožnega grma. Cvetlica je bila ustvarjena v spomin na devetstoletnico nastanka opatije Cîteaux, ki jo je leta 1098 ustanovil Robert de Molesme.

Iz ene cistercijanske opatije v drugo je bila cistercijanska vrtnica zasajena v opatiji Fontfroide v pokrajini Aude. V zemlji ali loncu potrebuje sončno lego, cveti pa od maja do prve zmrzali. Je zelo odporna na mrzle zime in bolezni.

Vrtnice in sveta Terezija

Vrtnica ima za kristjane prav poseben pomen. Sveta Terezija je iz nje črpala mnoga svoja spoznanja.

Za mlado karmeličanko je vrtnica simbol duše, ki se žrtvuje, ki za ljubezen naredi vse, in ki jo prežema ljubezen do Jezusa. Za Kristusa si želi popolnoma sleči svoje liste, da bi do konca podarila samo sebe, da bi se žrtvovala. Predvsem pa ta cvet simbolizira milosti, ki jih želi Terezija izliti na svet, ko bo dosegla nebesa. Nekaj mesecev pred smrtjo je obljubila, da bo na zemlji “poskrbela za dež vrtnic”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
domokolje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.