Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 stvari, ki jih najstniki danes najbolj potrebujejo od staršev

shutterstock_1817278340.jpg

LightField Studios | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 07/06/22

Nekatere stvari pri vzgoji otrok ostajajo enake, obstaja pa nekaj osnov, ki jih morajo imeti v mislih vsi sodobni starši

Družba se spreminja tako hitro, da ji včasih težko sledimo! Predstavljajte si torej, kako zbegana mora biti današnja mladina, ko krmari svojo pot v odraslost.

Kar bi bilo učinkovito v preteklosti, danes morda ni več tako uporabno, obstajajo pa nekateri temeljni dejavniki iz preteklih obdobij – in seveda nekaj osnov, ki jih morajo najstniki pridobiti in jih je mogoče prilagoditi naši sodobni družbi.

Kot mati štirih otrok – dveh najstnikov in dveh mladih odraslih – lahko povem, da je bil to učni proces. Moje otroštvo, ki sem ga preživela v mirnem podeželskem mestu, brez vseh najnovejših tehničnih napravic, je tako oddaljeno od življenja mojih otrok, ki so odraščali v glavnem mestu, obdani z digitalno tehnologijo – toda v tem času sem se ogromno naučila!

Predstavljam vam torej nekaj stvari, ki jih najstniki po mojem mnenju potrebujejo od svojih staršev, da postanejo čudoviti odrasli. Prepričana sem, da imate tudi sami kakšno dobro idejo!

1starši kot starši – IN NE NAJBOLJŠI PRIJATELJI

Vse pogosteje se dogaja, da imajo starši in otroci nekoliko zmedeno razmerje, s poudarkom na prijateljstvu. Pomembno pa je, da zgradimo odnos, v katerem je spoštovana vez med starši in otroki in v katerem otroci poznajo svoje meje. Ko obstajajo jasnejše meje, je otroka lažje vzgajati in ga naučiti spoštovanja.

2PRIZADEVAJ SI ZA TO, KAR SI ŽELIŠ

Nobenega dvoma ni, da je današnja družba potrošniško usmerjena. In če vsakokrat, ko gremo v trgovino, otrokom privoščimo kakšno darilce, jim s tem ne delamo usluge.

Potrebo po takojšnjem zadovoljevanju moramo spremeniti v potrpežljivost. Če si želijo novo kolo, naj prihranijo žepnino ali denar, ki ga dobijo za opravljeno pomoč, lahko pa v njih spodbudimo podjetniškega duha in naj se lotijo košenja trave ali varstva otrok v soseski. Ko bodo videli sadove svojega dela, se bodo njihova prizadevanja pomnožila, resnično bodo začutili, da so nekaj dosegli, in bodo zadovoljni.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

3NAUČI SE PREKLOPITI SVOJA PRIČAKOVANJA V HVALEŽNOST

V najstnikih moramo vzbuditi zavest, naj imajo stvarna pričakovanja. Da, lahko pričakujejo, da bodo nagrajeni z dobrimi ocenami, če bodo v šoli trdo delali. Pomembno pa je, da že zelo zgodaj razvijejo občutek hvaležnosti. Če gremo z otroki ven, ne smejo samodejno pričakovati sladoleda, če pa ga dobijo, morajo biti zanj hvaležni.

Morda se zdi zelo očitno, toda mnogi utrujeni starši se ujamejo v past: hitro popustijo in za malce miru in tišine dajo otrokom tisto, kar si želijo. Pri tem morate biti močni – dejansko močnejši od želje vašega otroka po tistem sladoledu! Težko je. Naporno. Bo pa gotovo služilo višjemu namenu.

4olika

Ljudje danes pogosto tožijo, da otrokom primanjkuje olike. Poudariti pa je treba, da je veliko čudovitih mladostnikov, ki imajo brezhibne manire in močno željo, da pomagajo drugim.

Čeprav ne živimo več v družbi, v kateri moški snamejo klobuk, ko nekoga pozdravijo, lahko še vedno pomislimo na to, da bi sneli sončna očala, ko se ustavimo, da bi z nekom poklepetali (četudi zgolj za uvodni pozdrav).

Otroke lahko še vedno spodbujamo, naj odstopijo svoj sedež nekomu, ki ga bolj potrebuje – bodisi nosečnici, starejši ali invalidni osebi. Lepo vedenje se začne doma, zato bodite zgled in se svojim otrokom zahvalite, če kaj storijo, pridržite jim vrata in bodite vljudni, ko od njih kaj zahtevate.

5DOVOLJENJE, DA DELAŠ TUDI NAPAKE

Predvsem zaradi interneta je zahtev po popolnosti več kot kdajkoli prej. (S tem se starejšim generacijam ni bilo treba soočati!) Če se vaš otrok zmoti, si vzemite čas in z njim pogovorite o njegovem spodrsljaju. Kaj se je naučil iz svoje napake? Kako se ji lahko izogne v prihodnje? Dovolite jim, da ostanejo stvarni, in njihova samozavest bo gotovo zrasla.

6OBČUTEK VARNOSTI

Otrokov dom mora biti njegovo varno zatočišče in kraj miru. To še posebej velja za tiste, ki živijo v velikih mestih, kjer pogosto vladata stres in nasilje.

Bolj kot karkoli drugega občutek varnosti izhaja iz zavedanja, da smo ljubljeni. Zavedanje, da lahko delajo napake, da lahko delijo svoje uspehe in da se bo vedno našel nekdo, ki jih bo brezpogojno podpiral in ljubil, jim bo v življenju v veliko pomoč.

7DOBRI ZGLEDI VERNIH LJUDI

Ne glede na to, ali so to družinski člani, osrednji člani občestva, občudovanja vredni ljudje v javnem življenju ali na tisoče svetih mož in žena v Cerkvi: obstaja veliko odličnih ljudi, ki jih lahko izpostavite, da svojim otrokom pokažete, kako naj živijo svoje življenje v veri in kreposti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinastarševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.