Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Na Karlovem mostu v Pragi stoji 30 kipov svetnikov

pont charles

© Creative Travel Projects - Shutterstock

Le pont Charles est décoré d'une trentaine de statues de saints.

Caroline Becker - objavljeno 08/06/22

Znameniti Karlov most v Pragi povezuje staro mestno jedro s četrtjo Malá Strana. Na njem je kar 30 kipov svetnikov

Karlov most je nepogrešljiv simbol Prage, ki nosi ime po svojem pokrovitelju, kralju Karlu IV. Graditi so ga začeli v 14. stoletju, dela so končali leta 1402. Sam na sebi je postal turistična znamenitost. Na mostu namreč glasbeniki in umetniki vsak dan vabijo turiste na nekajminutne predstave.

30 svetnikov

Pozornejšega obiskovalca pa gotovo pritegne še nekaj bolj nenavadnega: kipi. Ob ograjah stoji namreč 30 kipov, ki predstavljajo svetnike Katoliške cerkve.

Jean Népocumène

V večini gre za znane svetnike cerkvene zgodovine, kot sta sveta Kozma in Damijan, sveti Avguštin, sveti Frančišek Asiški, sveti Anton Padovanski, sveta Ciril in Metod, sveta Ana, sveta Barbara in drugi.

Kipe so postavili v 17. in 18. stoletju po vzoru angelskega mostu v Rimu. Nekatere kipe zaradi varnosti danes hrani narodni muzej v Pragi, na mostu pa so njihove kopije.

Najstarejši kip Janeza Nepomuka

Eden izmed njih je še posebno zanimiv, in sicer je to najstarejši kip, ki predstavlja svetega Janeza Nepomuka. Na glavi nosi avreolo iz petih zvezd, postavili pa so ga na pobudo jezuitov, ki so njegovo češčenje spodbujali v konkurenco z Janom Husom. Tega priljubljenega pridigarja so zaradi njegovih reformatorskih idej 6. julija 1415 zažgali.

Kraljičin spovednik

Duhovnik Janez Nepomuk je mučenec, ki ga je dal kralj Vaclav IV. domnevno usmrtiti zaradi njegove zvestobe spovedni molčečnosti.

Po izročilu je bil Janez spovednik kraljice Sofije Bavarske. Kralj Vaclav IV. je svojo soprogo sumil prešuštva in je Janezu Nepomuku ukazal, naj mu pove vse, kar mu je njegova žena povedala pri spovedi. Ker Janez tega zakramenta ni želel izdati, je prišel v spor s kraljem, ki ga je leta 1393 usmrtil in ga vrgel s Karlovega mostu v Vltavo.

Legenda pravi, da se je na kraju, kamor je truplo padlo v vodo, čudežno prikazala krona s petimi zvezdami. Danes na kraju, kjer naj bi svetnika vrgli v vodo, stoji križ z napisom. Mimoidoči nanj radi polagajo svojo roko s prošnjami svetniku.

PONT CHARLES PRAGUE

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.