Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Ne moreš biti kristjan in biti sam, sam verovati in se sam truditi za neke vrednote”

129729.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Patricija Kavčič - objavljeno 14/06/22

Boter naj z življenjem in odnosi kaže, kaj je vera

Zakramenta krsta in birme imata veliko skupnega, pri obeh pa nas spremlja tudi boter. Kdo sploh je boter in kako ga izbrati? O botrih, naših duhovnih spremljevalcih, smo se pogovarjali z Urbanom Lesjakom, župnikom na Polzeli.

Biti boter je cerkvena služba. Kaj to pomeni?
S krstom vsi dobimo trojno službo: kraljevsko, duhovniško in preroško. Vsak kristjan je poklican najprej dobro voditi svoje življenje, potem pa tudi življenje bratov in sester, da jim pomaga hoditi za Jezusom Kristusom. Botrstvo najbolj sovpada z voditeljsko in tudi učiteljsko oz. preroško službo. Ne v smislu, da bi boter varovancu bral litanije in govoril pravila. Gre bolj za to, da varovancu pokaže pot vere, ga na njej spremlja in usmerja. Najbolj oznanja z načinom življenja, s tem postane svetilnik na poti krščanskega življenja. Hkrati pa pomaga z nasveti, če mu je dovolj blizu.

Kakšni so pogoji, da lahko nekdo postane boter?
Težko drugega uvajaš v skrivnost, ki je sam ne živiš. Ne razumem ljudi, ki se čudijo in sprašujejo, zakaj mora imeti boter zakramente. To je tako, kot bi jaz, ne da bi kdajkoli stal na smučeh, videl sneg in na njem poskušal vsaj obdržati ravnotežje, čutil pravico, da druge učim smučanja! Če sam na nekem področju nimam vsaj osnovnega znanja, izkušnje, niti ne poznam resnične vsebine, potem ne morem drugega uvajati, mu pomagati. Uvajaš lahko samo v stvari, ki jih sam izvajaš – tako preprosto je to.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie
Webp.net-resizeimage51.jpg

A zakramenti uvajanja sami po sebi še niso dovolj. Boter naj bi v vsakdanjem življenju živel zavzeto krščansko življenje. To je osnova. Vsekakor pa priporočam, da je boter nekdo, ki bo otroku blizu. Dobro je, da je prepleten z družino, da bo otroka obiskoval, se z njim srečeval. Osebni pristop se mi zdi poleg vrednot ključen. Telesna in čustvena bližina imata svojo vrednost in sta velikokrat celo pogoj za duhovno bližino in povezanost.

Urban Lesjak botrom, ki želijo dobro opravljati svojo vlogo:

“Moj krščenec je v obdobju, ko staršem ne pove več čisto vsega, midva pa sva v takšnem odnosu, da mi lahko vse zaupa. Zelo sva povezana. Snapchat imam samo zato, da lahko komuniciram z njim na način, ki mu je blizu. To bi botrom položil na srce: naj bodo z otrokom življenjsko povezani, naj se zanimajo zanj – in to ne le za praznike. Naj ga skušajo spremljati, se z njim pogovarjati. Super je, če najdeta skupne interese. Zelo pomembno pa je tudi kdaj skupaj bivati, kaj doživeti – to so lahko izleti, počitnice, dodano vrednost pa imajo romanja. Če na duhovnem področju nekaj skupaj doživiš, te to zelo poveže.”

Kako se je v Cerkvi razvila služba botra?
Vedno je obstajala vloga duhovnega spremstva, sploh v obliki duhovnega očetovstva in materinstva. Krst se je na začetku podeljevalo odraslim ljudem. Človeku je drug odrasel kristjan oznanil Kristusa, ga pozneje pripeljal pred cerkev in ga predstavil skupnosti. Jamčil je zanj, da to, kar govori, tudi živi. To je bil pravzaprav boter. Potem je človek izpovedal vero in bil krščen, ta, drugi, pa je bil poklican, da ga spremlja na poti uvajanja v krščanstvo.

S krščevanjem otrok je prišla vloga botra še bolj v ospredje, pozneje pa dobila tudi eksistencialni vidik, v smislu, da je boter otroka, če se je staršem kaj zgodilo, posvojil. Pri delu v Afriki sem videl, da to deluje. Tam starši še vedno umirajo dokaj mladi, a krščanski otroci ne postanejo sirote. Bil sem pri družinah, ki so imele 20 otrok – od tega je bilo kakšnih osem iz ene družine. Drugi so prišli od drugod, ker so bili ti starši njihovi botri. Tudi pri nas je imel krstni boter včasih to vlogo – poslanstvo pomagati otroka vzgajati, tudi omogočati šolanje. Danes je tega manj, ker imamo vsega dovolj.

Veliko staršev ima težave z iskanjem človeka, ki izpolnjuje pogoje. Zakaj je ta vloga tako pomembna, da Cerkev ostaja jasna pri tem, da krščenec potrebuje botra?
Botra nujno potrebujemo že zato, ker krščanstvo ni vera posameznika. Tega kristjani večinoma ne razumemo več. Ne moreš biti kristjan in biti sam, sam verovati in se sam truditi za neke vrednote. Če to delaš, ti lahko dam plaketo in ti rečem, da si priden in se zelo trudiš, ampak nisi del Kristusovega telesa. Del Kristusovega telesa si lahko samo, če si življenjsko povezan z drugimi kristjani.

Krščansko življenje je življenje v skupnosti. Kristus je z učenci delal točno to. Ves čas so bili skupaj. Boter in družina so domača Cerkev, v kateri lahko živiš svojo vero. Zato Cerkev vztraja pri botru. Včasih so na vprašanje pred krstom: “Kaj želite od Cerkve?” namesto “Sveti krst,” odgovorili: “Vero.” Človek je s krstom vstopil v Cerkev in oni so mu dali vero, mu z življenjem in odnosi pokazali, kaj je vera. To je boter, otroka uči vere.

Čeprav za darove poskrbi Sveti Duh, običajno tudi botri primaknejo svoje. Kakšno darilo je primerno izbrati?
Ne vem, ali lahko darila “klasificiramo” na dobra in slaba. Marsikaj je lahko dobro darilo, če bo pozitivno vplivalo na celostno rast. Če ima, na primer, birmanec težave z zamujanjem, je kar na mestu, da mu boter podari fajn uro. 🙂 Enako ni slabo darilo kakšno kolo – naj se giba.

Ker je botrstvo namenjeno predvsem duhovnemu spremljanju, so ključna darila za duhovno rast. Boter, ki ne kupi Svetega pisma, ne razume svoje vloge. Ob čem bo človek rasel, če ne ob Božji besedi? Tu je še druga duhovna literatura, rožni venec … V zadnjem času sem slišal, da so botri birmancem podarili romanje – skupaj so šli romat. To se mi zdi čudovito darilo.

Webp.net-resizeimage51-1.jpg

O botrih se veliko govori, ko to postanejo, nato pa vse potihne. Kako lahko pozneje pomagajo, “da bi se krstna milost mogla razvijati”, kot njihovo vlogo opiše Katekizem?
Postali smo zakramentalna Cerkev: ljudi pripravimo na zakrament in ga podelimo, potem jih pa pustimo. Nimamo koraka, ki ga je imela prva Cerkev: mistagogije. To pomeni uvajati v skrivnost. Ti si prejel zakrament, naredil prvi korak na to pot, mi ti bomo pa kot Cerkev pomagali, da te bomo uvajali v to skrivnost novega življenja in te spremljali. Ker zakrament je poseg v človekovo duhovno življenje.

Manjka nam celostno spremljanje, kar je zelo slabo. Morali bi imeti skupine, kjer bi se botri srečevali, se pogovarjali, tudi sami napredovali. Da bi dali tej vlogi smisel, težo in da bi jim pomagali, da bi lahko spremljali svoje varovance.

Kaj pa lahko za odnos z botrom stori krščenec oz. birmanec?
Če hočeta imeti zrel odnos, morata delati oba. Ni dobro, da se botra za birmo otroku določi. Odnos je svobodna stvar! Birmanec naj zaupa botru, stopi z njim v zrel odnos in z njim raste. Če se odnos normalno razvija, je potem podobno kot z odnosom do staršev – ko se postarajo, je normalno, da boš zanje poskrbel. Enako bo varovanec obiskoval botra, skrbel zanj. To izhaja iz odnosa.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
birmakrstzakrament
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.