Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Umrl je Kajetan Gantar

kajetan gantar

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Ksenja Hočevar - objavljeno 17/06/22

Na praznik Svetega Rešnjega Telesa pozno zvečer je prenehalo biti srce spoštovanega akademika dr. Kajetana Gantarja. Bog ga je poklical v 92. letu življenja sredi preživljanja dopusta sredi Mediterana, ki ga je imel tako zelo rad

Akademik Kajetan Gantar, klasični filolog svetovnega ugleda, eden ključnih slovenskih intelektualcev svoje generacije, avtor treh avtobiografskih knjig, dolgoletni profesor za latinski in grški jezik in književnost, se je v slovensko kulturno zgodovino zapisal z veličastnim prevajalskim opusom.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

Neprecenljiv opus

V slovenščino je prelil ali posodobil najpomembnejša dela antične književnosti, od Ajshila, Aristotela, Homerja, Horacija do Avguština in drugih velikanov. Doma in v tujini je objavil nekaj sto filoloških razprav in študij, prevodom klasičnih del je pisal uvodne besede in opombe. Iz grščine je za standardno in kasneje jeruzalemsko izdajo prevedel Apostolska dela in tri knjige Stare zaveze (Esterino, Juditino in Tobijevo). Generacije študentov je na ljubljanski Filozofski fakulteti (in kot gostujoči profesor na tujih univerzah) navduševal za grščino in latinščino ter svet, ki ga razkrivata. Klasiki je posvetil življenje.


Daljši Družinin intervju s Kajetanom Gantarjem


Prešernova nagrada nekaj mesecev pred smrtjo

Za svoje delo je februarja letos prejel veliko Prešernovo nagrado. V utemeljitvi so zapisali, da kot “prevajalec sodi med naše najpomembnejše, med tiste, ki si niso le požrtvovalno naložili posredniške in razlagalske naloge, temveč jim je bilo dano to nalogo opravljati z umetniškim čutom, s posluhom za slogovne razpone in odtenke izvirnih besedil, predvsem pa z neomajno jezikovno samozavestjo, z vero v izrazno moč slovenščine”.

Odmevne misli Kajetana Gantarja:

Snovalec klasike

Prispevek Kajetana Gantarja k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije je neprecenljiv. Njegov prožni duh je Slovencem ustvaril klasično tradicijo, ki bo, kot vsaka prava klasika, dolgo ohranila živost.

Ženi Roži, s katero sta bila poročena več kot 60 let, trem otrokom Celini, Damjanu in Marjani ter vnukom izrekamo iskreno sožalje. Bog mu podari večni mir in pokoj in večna luč naj mu sveti.

Članek je bil najprej objavljen na druzina.si.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.