Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj reči najstnici, da bo kot ženska zasijala

TEEN

Shutterstock | fizkes

Aline Iaschine - objavljeno 18/06/22

Za dekle je to, da postane ženska, čudovita in osupljiva izkušnja. Tukaj je sedem stvari, ki jih lahko poveste najstnici in jo spodbudite, da postane sijoča in samozavestna mlada ženska

Kaj lahko mati ali oče povesta svoji hčerki, da bo postala izpolnjena ženska in da se bo zavedala svoje lepote? Claire de Saint Lager, avtorica knjige Devenir Femme (Postati ženska), podaja nekaj odličnih predlogov. Je ustanoviteljica tečaja Graine de Femme, ki dekletom pomaga bolje spoznati sebe in razkriti svojo edinstveno osebnost.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

1BITI ŽENSKA JE DARILO

“Postati ženska je izkušnja, ki mora biti zakoreninjena v veselju,” pravi Claire de Saint Lager. To je edinstvena in čudovita izkušnja, med katero se dekle nauči spoznavati samo sebe in se razcveti. Zaveda se svoje lepote, vrednosti in ženskih lastnosti ter se jih nauči razumeti kot dar.

2SI DEL BOŽJEGA USTVARJALNEGA DELA

Dobro je, da hčerko povabite, naj spoštuje svoje žensko telo in je nanj ponosna: morda bo nekoč postala mati in tako sodelovala pri Božjem ustvarjalnem delu. Povabite jo, naj na primer na menstruacijo ne gleda kot na “rano”, temveč kot na znak “dobrega zdravja, ki označuje sposobnost telesa, da rodi otroka”.

V nekaterih državah ob menarhi (prvi menstruaciji) “praznujejo deklice, kot se praznuje poroko ali bat micvo, gre torej za veliko praznovanje,” pravi Claire de Saint Lager. Zakaj ne bi uvedli majhnega obreda ob tem pomembnem prehodu tako, da svoji hčerki podarimo majhno darilo, poseben kos nakita ali cvetje?

3SI EDINSTVENA IN POSEBNA ŽENSKA

Otrokova prva navezanost in identifikacijski znak je njegova mati. V zgodnjem otroštvu pride celo do nekakšnega zlitja teles, saj otrok misli, da je eno z materjo. Ta vez je temeljnega pomena. Sčasoma je treba hčerko “spodbujati, da prepozna svoje želje, razvije svoje posebne darove in talente”, pravi Claire de Saint Lager.

“Nujno je spodbujati njeno edinstvenost in jo ceniti. Pri tem je dobro, da črpa navdih tudi pri drugih ženskah v svoji okolici, da si lahko zgradi osebno pot.”

4SI JUNAKINJA SVOJEGA ŽIVLJENJA

Spodbujanje sanj, ki jih mlado dekle nosi v svojem srcu, je lepa in dobra stvar. Za Claire de Saint Lager je “mladostništvo obdobje, ko sanjaš, ko si lahko upaš, ko imaš vse pred seboj.” Zaupati jim moramo, jim prisluhniti in jih hkrati spremljati korak za korakom.

“Pri petnajstih letih se ne odločiš za vse stvari v svojem življenju. To je nekaj, kar se bo gradilo sčasoma. Postavili bomo prve temelje, morda se bomo podali po stranskih cestah, nato pa spet po drugih cestah. Za orientacijo je potreben čas. Pomembno je, da vsak korak osmislite in si upate tvegati.”

5ČUDOVITA SI

Ključnega pomena je, da dekle spodbujate z besedami in pogledi: pohvalite jo za njena oblačila, za to, kar je dosegla, za njeno lepoto. “Lahko imaš najlepše dekle na svetu, a če ji starši nikoli niso povedali, da je lepa (v najglobljem smislu), v to ne bo verjela. Odgovor bo iskala drugje,” pravi Claire de Saint Lager. Pomagajte hčerki najti njeno edinstveno lepoto. Kako se ta lepota kaže? V velikodušnosti, prijaznosti, inteligenci, humorju, sijaju …

6IMEJ SE RADA IN PUSTI SE LJUBITI

“Ljubezen do sebe je dolgotrajen proces, ki pa se začne s tem, da se lahko obkrožite z ljudmi, s katerimi se dobro počutite in ki vam želijo dobro,” pravi Claire de Saint Lager. Pomembno je, da si dekle poišče prijatelje, ki jo spoštujejo in ji pomagajo. Če je negotova, se lahko zaplete v strupene odnose, ki ji ne bodo koristili. “Izbira prijateljev kaže tudi na to, koliko cenimo sami sebe.”

7SI OTROK, KI JE LJUBLJEN OD BOGA

Mladostništvo je tudi čas vnovičnega povezovanja z intimnim in duhovnim življenjem. Claire de Saint-Lager poudarja pomen tega notranjega poslušanja, ki se odpira k božanskemu, “k temu srčnemu stiku s tistim, ki živi v meni in je v jedru mojega bitja”. “Pomembno je, da deklica ve, da je ljubljena, in vstopi v ljubeč odnos z Gospodom, kot da bi ji Oče v nebesih rekel: ‘Lepa si, moja ljubljena hči’.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.