Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ganljiva fotografija prikazuje nežen trenutek med očetom in neozdravljivo bolno hčerko

Deborah James

Deborah James | bowelbabe | Instagram | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 28/06/22

Dame Deborah James, znana tudi kot "Bowelbabe", je bila v navdih mnogim

Odkar so Dame Deborah James diagnosticirali raka na črevesju, si je britanska časnikarka in televizijska voditeljica neutrudno prizadevala za ozaveščanje o bolezni, ki ji je občutno skrajšala življenje. Umrla je 28. junija 2022 v 41. letu starosti.

Ko je pred časom na družbenih omrežjih objavila, da zapušča bolnišnico in se vrača domov, kjer bo do smrti deležna paliativne oskrbe, je njeno iskreno sporočilo spodbudilo neverjetno število donacij za njen človekoljubni namen.

Kljub dolgotrajnemu boju z boleznijo in spoznanju, “da se moja divja vožnja počasi zaključuje”, je 40-letna nekdanja učiteljica, ki je svojo kampanjo poimenovala “Bowelbabe”, zbrala več kot 6,5 milijonov britanskih funtov za pomoč drugim pri premagovanju te smrtonosne bolezni.

View this post on Instagram

A post shared by Deborah James (@bowelbabe)

Njena prizadevanja pri zbiranju sredstev in ozaveščanju s pomočjo priljubljenega podkasta je nagradila kraljica Elizabeta II., ki se je odločila, da materi dveh otrok podeli naziv “dama”, kar je ženska različica moškega častnega naziva “vitez”.

Dame Deborah je bila ob podelitvi te časti posebej počaščena, še posebej, ko se je na hišnem pragu pojavil prestolonaslednik princ William, da bi ji nagrado osebno izročil in preživel nekaj časa z njeno družino.

Tudi v zadnjih tednih pred smrtjo si je Dame Deborah prizadevala ozaveščati ljudi o bolezni in jih seznanjati s kruto resničnostjo, med drugim je zaupala tudi, da nima več moči za krtačenje svojih dolgih las.

Na očetovski dan, ki ga v Združenem kraljestvu obhajajo na tretjo nedeljo v juniju, je na družbenem omrežju Instagram objavila ganljivo fotografijo, na kateri ji njen oče Alastair skrbno krtači lase. Zaupen trenutek med očetom in hčerko je izjemno ganljiv in odraža dejstvo, kako težko so starši priče ugašanju življenjske moči lastnega otroka.

Dame Deborah je za britanski časnik The Sun tudi povedala, da ji je bil oče vedno v oporo:

“Moj oče je moj nesojeni junak, danes bolj kot kdaj koli prej. Tiho je ob meni v ozadju in skrbi, da je z menoj vse v redu. Njegova navzočnost v mojem življenju je bila vedno zelo pomirjujoča in ljubeča – zelo dobro zna ravnati z mano in vsemi mojimi norčijami. Njegova potrpežljivost ne pozna meja.”

Dodala je: “Ni bilo pomembno, kako nagajiva sem bila, vedno je vedel, kako ravnati z mano. Ko sem uničila kopalnico, ko sem si pobarvala lase, je vse to sprejel zelo mirno … Že vse življenje mi stoji ob strani in mi nudi tiho oporo.”

Molímo, da bi družina Dame Deborah prejela božjo tolažbo ob izgubi, pokojna pa bi bila deležna večnega počitka brez vseh bolečin, ki jih je pogumno prenašala v zadnjih letih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.