Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Vem, da se mnogi bojijo sesti na motor, zame pa je to posebna oblika svobode”

DSC_7235.jpg

MATIC KREMZAR PHOTO | MATIC KREMZAR PHOTO

Valerija Trček - objavljeno 30/06/22

Ženska ženski – fizioterapevtka, pevka, ljubiteljica živali in motoristka Ana Ferme

Ana Ferme prihaja iz okolice Šmarja pri Jelšah. Po poklicu je fizioterapevtka, velik del njenega življenja pa predstavlja glasba. Prepevala je v muzikalih, kot spremljevalna pevka na festivalih in pri Nini Pušlar, odločno pa stopa tudi po samostojni glasbeni poti.

S petjem se ukvarja že od svojega četrtega razreda, ko je zmagala na osnovnošolskem tekmovanju Korajža velja. Njena najljubša oseba je njen starejši brat Tadej, ki je profesionalni košarkar. “Vedno mi prisluhne in mi pomaga. Je tudi eden izmed mojih vzornikov.”

Močno je povezana tudi s svojimi starši, predvsem z očetom, ki je nanjo prenesel prav posebno strast – ljubezen do jeklenih konjičkov.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Tak, da se mirno prebudim. Prizadevam si, da me nič ne vrže iz tira (niti demeži) in da si povem, da imam vse svoje zadeve pod kontrolo.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
“O Jezus, pa saj ni tako slabo, podočnjaki bodo že izginili!” 😊

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
S tem pokažem, da se imam rada. Priznam, da sem doma v zelo sproščeni opravi, ko pa se kam odpravim, se rada uredim. Vendar se čisto prepustim dnevu in počutju!

DSC_6990.jpg

4. Preizkušnja/izkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Uh, veliko jih je! Ena izmed vseh je zagotovo ta, da sem spoznala Marto Zore in se pri njej učila petja. Ona mi je preposlala sporočilo, v katerem je bilo povabilo za avdicijo za Cvetje v jeseni – prvi slovenski muzikal, in ona me je spodbudila k prijavi.

Takrat sem imela 17 let, starostna omejitev pa je bila od 25 let dalje. V muzikalu sem potem spoznala Nino Pušlar in njenega takratnega menedžerja Tomija Puricha, ki me je povabil k sodelovanju na festivalu Melodije morja in sonca kot spremljevalni vokal RTV banda. Vsi ti dogodki so me oblikovali in pripeljali do “točke”, kjer sem, vendar je še vedno prostor za napredek. Moj moto je, da “nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje”.

5. Ste strastna motoristka. Kdo vas je navdušil nad motorji? Kaj je na njih tako posebnega? Imate kakšno posebno mesto, kamor se najraje zapeljete?
To navdušenje sem prevzela po očetu, pa tudi mami je motoristka. Že kot majhna sem atija prosila, da me je posedel na motor in me zapeljal po dvorišču. Vem, da se mnogi bojijo sesti na motor, zame pa je to posebna oblika svobode.

Biti motorist je lepo, vendar se moraš zavedati izpostavljenosti, hitrosti in ne smeš nikoli brezbrižno sesti na motor.

Posebnega priljubljenega mesta nimam, grem, kamor se mi zahoče, najraje pa se kam odpravim skupaj z očetom.

MKF_8243.jpg

6. Vaše življenje je prepleteno z glasbo. Igrali ste v muzikalih Cvetje v jeseni in Briljantina, več let ste spremljevalna pevka Nine Pušlar, ustvarjate pa tudi lastno glasbo. Kaj vas je pripeljalo v svet glasbe in kako vas ta bogati?
Ja, glasba je velik del mojega življenja in hvaležna sem za to. Začelo se je v osnovni šoli, ko sem zmagala na prireditvi Korajža velja, pozneje tudi na regijskem tekmovanju, sledilo je državno … In začela sem se učiti solo petja v Studiu H. Obiskovala sem razna pevska tekmovanja, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, in zasedala prva mesta. Pozneje sem se petja začela učiti v Kranju pri Marti Zore, zdaj pa sodelujem z Vocal BK studiem.

Trenutno veliko nastopam s kitaristom Davidom Bevcem ali pianistko Blanko Čakš – akustično, prav tako pa sem veliko v studiu s producentom Jernejem Kržičem, s katerim smo do zdaj ustvarili skladbi Sama ter S tabo. Seveda pa se veselim tudi novih podvigov in projektov, ki zagotovo sledijo!

7. Kaj vam je v večji izziv – biti backvokalistka ali solistka? Katere so prednosti enega in drugega?
Morda biti solistka. Ko si backvokal, moraš biti izredno pazljiv pri samih tonih, tehniki, barvanju glasu, pozorno moraš spremljati glavnega pevca in mu hitro slediti. Ko pa si solist, imaš vajeti v svojih rokah – tako, kot narediš, tako bo. Prav tako imaš kot solist kar nekaj dela s samo organizacijo (ali dogodka ali nastopa). Ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled. V obeh primerih pa moraš biti vedno 100-odstotno pripravljen.

DSC_7460.jpg

Kakšna sporočila želite delite s pesmimi, ki jih predstavite kot solistka?
Zelo različno, odvisno od samega besedila. Gotovo pa želim poudariti dosegljivost za vse poslušalce, hvaležnost, energijo. Sicer sta zadnji izdani skladbi Sama in S tabo na prvi pogled videti različni, pa vendar jima je skupna točka pozitivnost. Pri skladbi Sama se oseba odloči narediti nekaj dobrega zase, pri skladbi S tabo pa gre za uživanje z ljubljeno osebo.

8. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Najraje se odpravim s kosmatinci na sprehod, da zbistrim glavo in se umirim. Priznam pa, da imam tudi majhno razvado – Netflix. Ko je za mano izjemno naporen dan in bi rada preusmerila misli, si za nekaj minut prižgem računalnik in pogledam kakšno komedijo. Ponavadi po desetih minutah že zdrsnem v spanec. 😊

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Pregovor: “Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha!”.

DSC_6931.jpg

10. Biti ženska je lepo, ker …
Imamo možnost, da podarimo življenje in ga z dobro žensko energijo dopolnimo vsem v naši bližini. 😊

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.