Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Luka ni več najpogostejše ime za novorojenčke. Katero ga je nasledilo?

shutterstock_345101459.jpg

FamVeld | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 01/07/22

Po 22 letih "v vodstvu" ime Luka ni več najpogostejše ime za novorojenčke

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je objavil seznam najpogostejših imen za novorojenčke, rojene v letu 2021. Po njihovih podatkih se je leta 2021 v Sloveniji rodilo 18.984 otrok. Do tega leta je bilo kar 22 let zapored na prvem mestu po pogostosti za dečke, rojene v istem letu, ime Luka, letos pa ga je zamenjalo ime Filip.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Najpogostejša imena za novorojene dečke v 2021:

Na prvem mestu je torej Filip. V letu 2021 so s tem imenom poimenovali 264 novorojenih otrok, na drugem mestu mu sledi Luka. Lani se je rodilo 239 dečkov z imenom Luka, na tretjem mestu pa je Nik, to ime nosi 217 dečkov. Ostala imena, ki se nahajajo na seznamu najpogostejših imen novorojenčkov, si oglejte v spodnji galeriji.

Najpogostejša imena za novorojene deklice v 2021:

Kot poudarjajo na SURS-u, se pri deklicah najbolj priljubljeno ime med leti spreminja bolj redno kot pri dečkih. Medtem ko je zadnjih 22 let pri dečkih “kraljeval” Luka, se je v tem času med najpogostejšimi ženskimi imeni zvrstilo sedem različnih imen. To so Nika, Lana, Eva, Lara, Sara, Ema in Zala.

Letos je na prvem mestu ime Ema. Če vas zanima, katera imena ji sledijo na seznamu najbolj priljubljenih, si oglejte spodnjo galerijo.

Poznate kakega Filipa?

Ime Filip izhaja iz latinskega imena Phillipus, to pa iz grškega pomena za ljubitelja konj.

Gotovo ste že slišali za princa Filipa, pokojnega moža angleške kraljice Elizabete. Kot kaže, mu je bilo to ime “zelo pisano na kožo”, saj je bil znan po svoji ljubezni do konj in vožnje s kočijami, ta hobi pa je podedovala tudi njegova vnukinja. Zgodovina omenja tudi kar nekaj drugih kraljev in vladarjev, ki so si delili to ime, med temi je verjetno najbolj znan Filip II. Makedonski, oče Aleksandra Velikega.

Med Slovenci pa je dobro znan Filip Flisar, slovenski smučar. Tudi med svetniki Cerkev pozna vsaj dva slavna Filipa. To sta sveti Filip apostol in sveti Filip Neri.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Apostol Filip

Apostol Filip goduje 3. maja skupaj z apostolom Jakobom. Doma je bil iz Betsajde ob Genezareškem Jezeru, potem pa se je pridružil Jezusu in postal apostol. Po Jezusovem vnebohodu je oznanjal v današnji Rusiji in Mali Aziji, nato pa umrl mučeniške smrti, bil je križan in kamnan. Upodabljajo ga s križem ali palico v obliki križa. Je zavetnik klobučarjev, suknarjev in slaščičarjev ter Luksemburga.

Filip Neri

Živel je v 16. stoletju v Italiji. Bil je posvečen v duhovnika, deloval pa je med revnimi in širil evangelij. Bil je velik prijatelj otrok, obiskoval je bolnišnice in skrbel za zapuščene bolnike. Ustanovil je oratorije, bratovščine, namenjene duhovnemu branju, petju in poglabljanju v vero. Goduje 26. maja. Je zavetnik humoristov, proti neplodnosti, bolezni sklepov in potresom.

Tudi v Aleteijini ekipi imamo Filipa! Za kar nekaj prispevkov, predvsem tiste, povezane z vero, duhovništvom in zakramenti, namreč poskrbi tudi Filip Veber. Njegove prispevke si lahko ogledate tukaj.

Viri: SURS, svetniki.org, Wikipedija

Tags:
imenarojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.