Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Par, ki uspešno kljubuje vsem predsodkom in dokazuje, da ljubezen nima meja

Shane.jpg

@shaneburcaw | Instagram

Urška Kolenc - objavljeno 01/07/22

"Najin odnos še vedno prepogosto dojemajo kot bizaren, tragičen in nerealističen, vendar te zaznave izvirajo iz napačnega – in izjemno škodljivega – razumevanja invalidnosti"

Shane in Hannah Burcaw sta mlada zakonca iz ameriške zvezne države Minneapolis, ki pritegneta pozornost, kjerkoli se pojavita. Številni posamezniki ob tem izrazijo predsodke in prav rušenje teh je njuno poglavitno poslanstvo. Dokazujeta, da je njuna ljubezen prav tako izpolnjujoča in resnična kot ljubezen kateregakoli drugega para.

Vse od začetka njune zveze se soočata s številnimi pomisleki, kritikami in tudi neprimernimi vprašanji iz okolice. Hannah pogosto zamenjajo za Shanovo medicinsko sestro, negovalko in celo mamo, z njim pa ravnajo kot z otrokom in domnevajo, da je duševno zaostal. “Dobim veliko komentarjev od drugih moških, ki menijo, da ni pošteno, da sem s Shanom, in da bi morala biti z njimi,” je razkrila Hannah.

View this post on Instagram

A post shared by Shane Burcaw (@shaneburcaw)

Uspešen bloger in vloger

30-letni Shane se je rodil s spinalno mišično atrofijo (SMA), redkim živčno-mišičnim obolenjem, za katerega sta značilna znižan mišični tonus in mišična šibkost. Od drugega leta starosti je na invalidskem vozičku.

V srednji šoli je odkril svojo strast do pisanja in tako leta 2011 začel pisati blog Laughing At My Nightmare, kjer na humoren način prikazuje spopadanje z boleznijo. V kratkem času je postal priljubljen po vsem svetu. Do danes je izdal tri knjige in je znan motivacijski govornik.

Prvi stik sta navezala na družabnem omrežju

Par se je spoznal na edinstven način. Shane je živel v Pensilvaniji in se preživljal s pisanjem in vodenjem neprofitne organizacije, ki namenja pozornost osebam s posebnimi potrebami. Hannah pa je živela v Minnesoti in študirala sociologijo na kolidžu Carleton.

Po ogledu dokumentarnega filma o njegovem življenju mu je napisala sporočilo in mu razkrila, da sta si zelo podobna v interesih in humorju. Shane ji je odpisal in v naslednjih tednih sta drug pri drugem odkrila kar nekaj podobnosti.

Ne glede na veliko razdaljo sta postala nerazdružljiva. Veliko sta se pogovarjala in si pisala. Nekaj mesecev pozneje je Hannah prvič odletela v Pensilvanijo, da bi se spoznala še v živo. Čeprav je nanj kar eno uro čakala na letališču, je vseeno privolila, ko jo je naslednjega dne povabil na prvi uradni zmenek.

Po dveh letih zveze na daljavo se je Shane preselil v Minnesoto, kjer sta poiskala skupno stanovanje, Hannah pa je postala Shanova primarna skrbnica. Junija 2019 sta se zaročila in kupila hišo, leto pozneje pa se tudi poročila.

Pravita, da sta oba zelo strastna in trmasta, zato se tudi prepirom ne moreta izogniti. Shane se pošali, da se je v šestih letih zveze že naučil, da ima ona vedno prav.

Iz vsega potegneta nekaj dobrega

Shane priznava, da se je zaradi svojega zdravstvenega stanja bližnjim pogosto čutil v breme, s Hannah pa so stvari drugačne. “Prvič v življenju čutim, da nisem v breme, ker je Hannah ves čas ob meni in se ne čuti obremenjena z mojim zdravstvenim stanjem.”

Čeprav mu res pomaga pri vseh opravilih, kot je na primer oblačenje, tuširanje ipd., so to pravzaprav trenutki, ko lahko skupaj preživljata še več časa.

Dejavna na Youtube kanalu Squirmy and Grubs

Zaradi mešanih odzivov, ki sta jih deležna že od začetka razmerja, sta kmalu odprla Youtube kanal, ki sta ga poimenovala z vzdevkoma Squirmy and Grubs. V videih z drugimi delita svoj vsakdan in dokazujeta, da sta z nekaj prilagoditvami čisto običajen par. Na njiju se je že obrnilo na stotine parov s podobnimi zgodbami.

Svojo ljubezensko zgodbo delita z upanjem, da bosta spremenila odnos družbe do invalidnosti. “Najin odnos še vedno prepogosto dojemajo kot bizaren, tragičen in nerealističen, vendar te zaznave izvirajo iz napačnega – in izjemno škodljivega – razumevanja invalidnosti. Če si vzamejo čas in pogledajo malo globlje, bodo videli, da se najin odnos v resnici ne razlikuje od kateregakoli drugega.”

Zakonca, ki z veseljem pričujeta, kamor ju povabijo, se danes ob opazkah le še nasmehneta in odzoveta s humorjem ter optimistično zreta v prihodnost. Shane ob tem doda: “Vem, da bo najino življenje še naprej smešno, zabavno in polno dogodivščin.”

Tags:
preizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.