Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

8 stvari, ki jih je priporočljivo opraviti v zadnjem trimesečju

mom, daughter, pregnant

Gustavo Fring | Pexels

Theresa Civantos Barber - objavljeno 02/07/22

To so stvari, ki jih za lažje načrtovanje vedno opravim v zadnjem trimesečju

Saj vem, mama. Zadnja stvar, ki si jo zdaj želiš početi, je črtanje obveznosti s seznama nujnih opravil. Do konca si izčrpana, bolijo te noge in vse, kar si želiš, je celodnevni počitek.

Obstaja pa nekaj stvari, ki vam bodo močno olajšale življenje po otrokovem rojstvu, če jih opravite že zdaj. To so stvari, ki jih vedno storim v zadnjem trimesečju, zato sem se odločila, da jih delim z vami.

Upam, da že deluje vaš gnezditveni nagon, ki vam bo pomagal, da se prebijete skozi seznam.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

1NAČRTUJTE OTROKOV KRST

Če sem povsem iskrena, je to daleč najpomembnejša stvar na tem seznamu. Svoje otroke rada krstim čim prej po rojstvu.

Pri tem moramo upoštevati, da mnoge župnije pred podelitvijo zakramenta od staršev zahtevajo udeležbo na tečaju priprave na krst ali pa pričakujejo določene obrazce iz župnij staršev bodočih krščencev. Veliko lažje se je udeležiti tečaja in poiskati dokumente, preden se otrok rodi, kot pa vse to početi z novorojenčkom v naročju!

Sama rada načrtujem krst svojih otrok, ko sem še noseča. Datum lahko izberete približno mesec dni po predvidenem datumu poroda, teden ali dva gor ali dol, odvisno od tega, ali običajno rodite pred predvidenim datumom ali po njem.

2Z GINEKOLOGOM IN/ALI BABICO PREVERITE SVOJ PORODNI NAČRT

Kot običajno se vseh načrtov, ki ste jih pripravili za svoj porod, ni treba povsem dosledno držati, saj je neizogibno, da se kaj ne bo odvijalo tako, kot ste pričakovali. Pametno pa je, da premislite, kako želite ravnati v različnih scenarijih, ki se lahko pojavijo.

Sama rada uporabljam preprost, vizualen porodni načrt in si vedno natisnem nekaj kopij, ki jih vzamem s seboj v porodnišnico. Načrt vnaprej delim z možem, doulo, babico, zdravnikom ali s kom drugim, ki bo morda navzoč pri porodu.

3KONČAJTE UREJANJE NOVOROJENČKOVEGA BIVALNEGA PROSTORA

Morda to pomeni, da boste do konca uredili otroško sobo ali pa zgolj postavili zibko ob svoji postelji. Ne glede na to, kakšne so vaše želje, je čudovit občutek, ko pred otrokovim rojstvom uredite še zadnje podrobnosti.

4POSKRBITE ZA PRAVO VZDUŠJE

Zdaj je čas, da pripravite seznam glasbe, ki bi ji želeli prisluhniti med porodom. Molite za svojega otroka in srečen porod. Naj se vaše srce spočije v zaupanju v Božjo dobroto. Globoko dihajte. Saj zmoreš, mama.

PREGNANT WOMEN,

5V AVTU NAMESTITE OTROŠKI SEDEŽ

Zdaj pa še logistična plat: avtosedež namestite že zdaj, da boste pripravljeni na odhod v porodnišnico in da vam ne bo treba ugotovljati, kako varno pripeti svojega novorojenčka, ko boste že globoko sredi poporodnega pomanjkanja spanja!

6NAKUPITE DOVOLJ PLENIC ZA NOVOROJENČKA

Še ena praktična stvar: na nakupovalni seznam dodajte velik paket plenic za novorojenčke. Ob tem si vedno vzamem trenutek, da občudujem te ljubke in drobne pleničke!

7PRIPRAVITE POTOVALKO ZA PORODNIŠNICO

Če nameravate roditi v porodnišnici, je koristno, da imate potrebne stvari, ki jih boste vzeli s seboj, pripravljene pravočasno. V tednih pred porodom si na telefonu naredim kontrolni seznam, nato pa pakiranje končam tik pred odhodom v porodnišnico.

Če boste rodili doma, prav tako pripravite seznam stvari, ki jih je treba pred tem opraviti v hiši, in potrebščin, ki morajo biti na voljo.

8POSKRBITE ZA VARSTVO STAREJŠIH OTROK

Če to ni vaš prvi otrok, morate pravočasno poskrbeti, kdo bo med porodom pazil na starejše sorojence. Sama rada predvidim več rezervnih možnosti, če bi se porod začel predčasno!

Mislim, da je to skoraj vse. Sem morda kaj spregledala?

Vse dobro, mamica. Zavedaj se, da imaš vse, kar potrebuješ, da preživiš nosečnost, porod in rojstvo. Molila bom zate!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
nosečnostporod
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.