Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Filmi, ki prikazujejo zapletene odnose med starši in otroki

051221_STU_KB_16551.jpg

Karen Ballard | Sony Pictures

José Ángel Barrueco - objavljeno 05/07/22

Rešljivi konflikti med starši in otroki

Nedolgo nazaj je bil med hollywoodskimi filmi pogost trend prikazati otroke, ki so nosili težo slabega odnosa s svojimi starši. Ti so jih zapustili, so bili alkoholiki ali pa so umrli, ne da bi sklenili mir s svojimi potomci.

Videti je bilo, kot da bi si vsi ameriški filmski režiserji, rojeni v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja, skušali zaceliti rane z deli, v katerih konfliktov z očetom ni bilo več mogoče razrešiti.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Zdaj v vse več hollywoodskih celovečernih filmih zaznavamo nov vzorec: očete in matere, ki skušajo razrešiti nesoglasja s svojimi otroki. Kot kaže, so tisti režiserji in scenaristi, ki so na lastni koži trpeli slabe odnose med starši in otroki, zdaj starši in vedo, da razdalja med otroki in starši ni nepremagljiva ter da je mogoče popraviti konflikte z lastnimi otroki.

V teh filmih je razvidno, kako pomembna je močna družina. Če obstaja težava znotraj nje, jo je treba rešiti.

Omenimo le tri filme, ki se ukvarjajo s to tematiko in si jih lahko ogledamo v počitniških dneh.

1“ČUDEŽ OČETA STUJA”: OČE IN SIN

V filmu, ki ga je režirala Rosalind Ross, je Mel Gibson čemeren, grob in oddaljen oče svojemu sin Stuartu Longu (gre za boksarja, ki je postal duhovnik in ga v filmu igra Mark Wahlberg), a začne svoj odnos do sina spreminjati, ko ta zboli za neozdravljivo boleznijo. Zaveda se namreč, da bo potreboval njegovo pomoč.

Prizor, v katerem Bill pobere Stuja s tal v kopalnici, je eden bolj čustvenih prizorov v filmu: oče pobira svojega sina, skupaj se borita proti stiski, vedoč, da jima je verjetno ostalo le še malo časa, zavedata pa se, da sta zdaj končno združena.

2 “VSEPOVSOD NAENKRAT”: MATI IN HČI

V filmu v režiji Dana Kwana in Daniela Scheinerta spoznamo Evelyn (igra jo Michelle Yeoh), ki dela v pralnici in trpi zaradi posledic razpada družine. Mož je od nje vse bolj oddaljen, ima napet odnos z očetom, niti ji ne uspe komunicirati s svojo najstniško hčerjo.

Gre za pretiran film, smešen, z mnogimi vzponi in padci. Vendar nam pove, kako se lahko neodvisna ženska bori, da si povrne tisto, po čemer hrepeni: očetovo spoštovanje, moževo naklonjenost, hčerino zaupanje.

Morda je najpomembnejši trenutek v filmu, ko mož Evelyn pove, da njegov način boja ni boj z udarci pod pasom, temveč s prijaznostjo, potrpežljivostjo in odpuščanjem. Ta nauk je ključnega pomena za Evelyn, ki se pozneje nauči sprejemati svoje bližnje in se tako lahko znova poveže z njimi.

3“NEZNOSNO BREME OGROMNEGA TALENTA” : OČE IN HČI

Režiral ga je Tom Gormican, v središču pa je Nicolas Cage, ki igra samega sebe. Film je fiktivna zgodba, kjer so v ospredju ugrabitve, dejavnosti mamilarskega kralja, zablode scenarista in posredovanja FBI.

Gre hkrati za poklon in parodijo na igralčevo kariero. Če film na začetku stavi na prijateljski odnos (med Nicolasom Cageom in likom Pedra Pascala), bomo kmalu videli, da je njegova nit sestavljena iz tega, kako obnoviti propadajoči odnos, ki ga protagonist vzdržuje s svojo najstniško hčerjo.

Ona mu čita, da ves čas vztraja pri tem, da jo oblikuje po svoji podobi in podobnosti, se z njo pogovarja samo o tem, kar ima on rad, in ji predvaja le njegove najljubše filme. Ona pa hoče ohraniti svojo identiteto in biti sprejeta taka, kot je. Cage jo razume in svoj odnos do nje popravi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
filmodnositelevizija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.