Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zaradi svojih risbic je imel težave v šoli, danes pa sodeluje z znanimi podjetji

Joe Whale - The Doodle Boy

@thedoodleboy.co.uk | Instagram

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 11/07/22

"Čečkarije" med poukom so mu odprle številne priložnosti

Joe Whale je najstnik, ki za ustvarjanje potrebuje dvoje: prazen prostor in črn flomaster.

“Ves čas riše. Pred kratkim je podpisal pogodbo s podjetjem Nike, z njimi sodeluje pri več projektih. Izdal je že dve knjigi, pravkar je končal tretjo, ki bo izšla še letos. Ustvaril je svojo pobarvanko in se dogovarja z večjimi znamkami oblačil o bodočem sodelovanju. Joe svojo prihodnost povezuje z umetnostjo,” pravi Greg Whale, najstnikov oče.

View this post on Instagram

A post shared by Joe Whale AKA Doodle Boy (@thejoewhale)

Čečkanje po steni restavracije

Verjetno se večina od nas spominja čečkanja v zvezke med dolgočasnimi urami v šoli. Joe Whale je bil temu še posebej naklonjen. Tako zelo, da je zabredel v težave.

Starši dečka niso okregali, temveč so namesto tega želeli spodbuditi njegov talent in ga poslali na obšolski likovni pouk. Devetletnikovo nadarjenost so učitelji hitro opazili in eden izmed njih se je odločil, da bo risbe objavil na Instagramu.

Uporabniki družabnega omrežja so se hitro navdušili nad fantovimi veščinami. Neki gostilničar je celo kontaktiral fantovega učitelja in ga vprašal, ali bi lahko Joe s svojimi risbami okrasil stene jedilnice njegove restavracije.

“Sina sem vprašal, ali bi želel izkoristiti to priložnost. Predlagal sem mu, da bi hodila tja po šoli, za nekaj ur,” pripoveduje njegov oče. “Ko sem prišel tja in videl, kaj pričakujejo od njega, sem pomislil: Joe ne mara podvajanja risb, kako bo torej zapolnil osemmetrski zid brez podvajanja svojih ‘čečkarij’?”

Toda velikost prostora je le spodbudila devetletnikovo ustvarjalnost.

“Sedel sem tam z občudovanjem. Strmel je, kot da bi se spraševal, o čem ta stena razmišlja, nato pa je malce zavzdihnil in ustvarjal dalje,” se spominja Joejev oče. V restavraciji je preživel približno 12 ur in rezultat je bil neverjeten. Uporabljal je predvsem črne flomastre in pisala. V splošnem rad ustvarja v črno-belem slogu.

Kot nevihta osvaja družbena omrežja

Zdaj je mladi umetnik star 12 let. Starši ga še naprej spodbujajo, da razvija svojo strast in talent. Pomagali so mu celo ustvariti spletno stran, na kateri predstavlja svoje risbe in jih tudi prodaja. Denar od prodaje je namenjen najstnikovemu nadaljnjemu šolanju.

Joejev oče ima tudi nekaj nasvetov za starše. “Staršem bi svetoval, naj spodbujajo svoje otroke slediti svojim strastem in sanjam. Naj se udeležujejo delavnic in vključujejo v dejavnosti lokalnih skupnosti,” dodaja.

Danes je Joe Whale znan kot “fant čečkač” (v angleščini The Doodle Boy) in ima račun tako Instagramu kot na Facebooku. Še vedno razvija svoj talent. Za seboj ima že več projektov in verjetno jih bo imel še veliko več. Želimo mu veliko uspehov!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.