Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Svetnice, ki so zavrnile splav, čeprav so s tem tvegale lastno življenje

SAINTS

Public Domain, via Wikimedia Commons

Cerith Gardiner - objavljeno 15/07/22

Želja teh svetih žena, da rešijo svoje nerojene otroke, je bila zanje pomembnejša od lastnega življenja

Že v zgodovini so se našli ljudje, ki so se borili za življenje nerojenih otrok, četudi je to škodovalo njihovemu zdravju. Predstavljamo vam izbor svetih žena, ki so se zavzemale za življenje v njegovih najzgodnejših stopnjah in so nam tudi danes lahko v neizmeren navdih.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Božja služabnica Chiara Corbella Petrillo

Zgodba te mlade katoliške matere iz 21. stoletja je še posebej boleča, vendar zelo navdihujoča. Chiara je takoj po vrnitvi s poročnega potovanja ugotovila, da je noseča. Zdravniki pa so ji povedali, da njena nosečnost ne bo uspešna in so ji priporočili splav. Chiara je njihov predlog zavrnila.

Mala Maria Grazia Letizia je po rojstvu živela manj kot eno uro. Bilo pa je dovolj, da je prejela zakrament svetega krsta. Na njeni spominski kartici je pisalo: “Rodimo se, da ne bi nikoli umrli,” s čimer so njeni starši vse ljudi želeli spomniti na čudovito svetost življenja.

Žal se je tudi Chairina druga nosečnost izkazala za zapleteno. Tokrat njeno dete ni imelo ne nog ne jeter, zato so materi povedali, da bo otrok umrl. Chiara in njen mož sta se znova uprla zdravnikom in nadaljevala nosečnost. Njun sin Davide Giovanni je živel 38 minut in tudi on je prejel zakrament svetega krsta.

Chiara-Corbella-petrillo-By-Cristian-Gennari-CG2_0254.jpg

Nazadnje je Chiara zanosila še tretjič. Tokrat je nosečnost lepo potekala in otrok je bil zdrav. Chiara pa žal ni bila zdrava. Zdravniki so ugotovili, da ima raka na jeziku. Čeprav bi jo lahko zdravili, bi to ogrozilo njenega otroka, zato je Chiara zavrnila vse zdravljenje, tudi zdravila proti bolečinam, v upanju, da se bo njen otrok varno rodil.

K sreči se je mali Francesco rodil povsem zdrav, toda Chiarin rak se je razširil in leta 2012, le štiri leta po poroki, je umrla. Na dan svoje smrti je nosila poročno obleko, njen obraz pa je izžareval iskreno veselje.

Božja služabnica Emilia Wojtyla

Priimek gotovo poznate: gre za mater papeža Janeza Pavla II. Morda pa ne veste, da nikoli ne bi poznali priljubljenega papeža, če bi Emilia poslušala zdravnike.

Ko je bila Emilia noseča s tretjim otrokom, je njen zdravnik menil, da je njeno življenje ogroženo, in ji svetoval splav. Z možem sta se odločila, da bosta poiskala drugega zdravnika, ki bi ji pomagal nadaljevati nosečnost.

Na dan, ko naj bi rodila, sta njen mož in sin odšla v cerkev, da bi molila. Emilija je babico prosila, naj odpre okna, da bo prvi zvok, ki ga bo slišal njen otrok, Loretska litanija, ki so jo vsak večer peli v župniji na drugi strani ulice. Ti čudoviti zvoki so malega Karola verjetno že ob njegovem prihodu na svet usmerili na pot svetosti.

EMILIA I KAROL WOJTYŁOWIE

Častitljiva Annie Zelikova

To mlado pobožno dekle z Moravske je vsak dan samo hodilo k maši, da je lahko prejemalo evharistijo, ki je bila tako pomembna za njeno globoko vero. Ko je bila stara 13 let, je slišala pogovor, med katerim je njena mati oštevala sorodnico, ker je naredila splav: “To je greh proti nebesom in proti otroku – ne smeš ga ubiti!”

Zaradi svoje mladosti ni razumela pomena materinih besed. Čutila pa je, da jo Bog prosi, naj povrne storjeno škodo. Odločila se je in to storila tako, da je Bogu ponudila svoje življenje. Mlada najstnica je nato prek svojega duhovnega voditelja odkrila, da se je dejansko delno žrtvovala za splave, ki so jih opravljali po vsem svetu.

Bog je odgovoril na njeno željo, da bi se žrtvovala za grehe drugih. Najstnica je zbolela, napovedali so ji tri mesece življenja. Čeprav je še štiri leta ležala na smrtni postelji in darovala svoje življenje v tolažbo Bogu za smrt nerojenih otrok, je nazadnje v starosti 17 let umrla za tuberkulozo.

Blažena Marianna Biernacka

Ta poljska mati se je žrtvovala za svojega nerojenega vnuka. Kmetova žena je med drugo svetovno vojno živela na Poljskem. Ko so prišli vojaki in naključno izbrali ljudi, ki so jih usmrtili v povračilo za nemške vojake, ubite v bližini, sta bila med izbranimi tudi Biernackin sin in njegova žena Anna.

Toda Anna, ki je bila že mati majhne deklice, je pričakovala otroka, zato je Biernacka ponudila svoje življenje v zameno za življenje svoje snahe. Vojaki so privolili in babica je bila dva tedna pozneje usmrčena z rožnim vencem v roki. Njena snaha je dočakala visoko starost 98 let.

Blažena Maria Corsini Quattrocchi

Ta zadnja svetniška zgodba je nekoliko manj pretresljiva od drugih. Ta pogumna mati je med nosečnostjo s četrtim otrokom začela krvaveti zaradi predležeče posteljice – stanja, pri katerem posteljica prekrije maternični vrat, kar ogroža materino življenje. Glede na to, da se je to zgodilo na začetku 20. stoletja, si je Maria z zavrnitvijo splava pravzaprav podpisala smrtno obsodbo.

Toda Maria in njen mož, ki ni bil pretirano pobožen, nista upoštevala prošenj zdravnikov in sta se zatekla k molitvi, da bi našla upanje. Njune molitve so bile uslišane. Nosečnost je trajala dovolj dolgo, da so lahko predčasno sprožili porod in otrok je preživel.

Družina se je razcvetela: kar trije od sorojencev so vstopili v duhovni poklic. Najmlajša, Enrichetta, je živela tako krepostno življenje, da jo je papež Frančišek lani razglasil za častitljivo Božjo služabnico.

Sv. Gianna Beretta Molla

Morda poznate to pediatrinjo iz 20. stoletja in štirikratno mater, ki je tudi zavetnica nerojenih otrok. Ko je bila noseča s četrtim otrokom, je Gianna nenadoma začutila neizmerne bolečine. Zdravniki so odkrili, da v maternici ne nosi le otroka, temveč tudi tumor. Edini način, da bi preživela, je bil splav ali popolna odstranitev maternice. V obeh primerih bi otrok umrl, tumor pa bi lahko zdravili.

To za globoko verno Gianno ni bilo sprejemljivo, zato se je odločila za tretjo možnost: da ji tumor preprosto odstranijo. Zdravniki so postopek izvedli, vendar so se med nosečnostjo pojavili zapleti. Ko je prišlo do poroda, je Gianna vztrajala, da mora imeti otrokovo življenje prednost pred njenim. Nazadnje se je njena hčerka Gianna Emanuela rodila s pomočjo carskega reza, njena mati pa je sedem dni pozneje umrla zaradi septičnega peritonitisa.

WEB2-AMSGJ1121-SANTA-Gianna-Beretta-Molla-GiannanelgiardinodiSanVigilioBG1955.jpeg

Medtem ko so te izjemne ženske pokazale veliko moč v svojih razmerah, ne smemo pozabiti na zgodbo o določeni sveti ženi, ki je opravila splav …

Božja služabnica Dorothy Day

V zgodnjih dvajsetih letih je slavna družbena anarhistka in časnikarka zanosila. Njen tedanji fant jo je prisilil v splav, nato pa jo je zapustil. To je Dayevo izjemno bolelo: odkrito je povedala, da je splav obžalovala vsak dan do konca svojega življenja.

Kot spreobrnjena katoličanka se je Dayeva odločila, da bo z deljenjem svoje zgodbe pogumno pomagala drugim ženskam ter jim preprečila, da bi doživele podobno izkušnjo. To je bilo glede na takratno obdobje še posebej pogumno.

DOROTHY DAY

Dayeva je vse življenje navdihovala druge s svojo globoko vero in pričevanjem evangelija, njena zgodba pa je nedvomno spodbudila druge ženske, da so se zavzele za življenje in pod pritiskom rekle “ne” splavu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.