Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mama je bila vedno moja najstrožja mentorica in zahtevna šefica, za to sem ji izjemno hvaležna

32.jpg

Fotografija je last Katarine Ložar.

Urška Kolenc - objavljeno 21/07/22

Ženska ženski – žena, mama in pomočnica direktorice podjetja Vizija računovodstvo Katarina Ložar

“Zavedanje, da lahko pomagamo sočloveku, me notranje pomiri,” je pomenljiva misel Katarine Ložar, žene, mamice dvojčkov in pomočnice direktorice podjetja Vizija računovodstvo.

V prostem času uživa v vsaki minuti s svojimi ljubljenimi. “V poletnem času gremo najraje na morje, saj obožujemo morski zrak, vodo in sonce. Pozimi radi smučamo. Pomladi in jeseni pa namenimo raziskovanjem različnih mest.”

Uspešno krmarjenje med zasebnim in poslovnim življenjem ji omogoča tudi prosti čas samo zase. Takrat ga preživi v dobri družbi, klepetu in sprehodu v naravo ali na bližnji hrib. “Po aktivnostih pa izjemno rada zavijem v domačo savno. To je trenutno moja oaza, kjer se znebim negativnih misli in razvijam hvaležnost za vsak dan, vsako novo izkušnjo.”

21.jpg

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva je na morju ob dobri kavi, ko še vsi spijo – sama pa sedim v miru – in se prebujam v nov dan čila in spočita. Ta jutra so balzam za dušo. So in si jih z veseljem privoščim.

2. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
S tem izkazujem skrb zase, kar posledično pomeni tudi za druge. Izjemno lepo se počutim, ko sem urejena. In če se dobro počutiš v svoji koži, se to vidi in to okolica začuti.

3. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Zelo na kratko: Ker tako človek razume, kaj pomeni brezpogojna ljubezen.

4. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Z možem sva letos praznovala polnoletnost partnerstva. Skupaj rasteva že od najstniških let in se spoznavava, učiva in spreminjava. Iskrico ohranjava s komunikacijo in kakšnim pobegom na večerjo za dva ali narediva krog z motorjem. Ob veliko obveznostih je z leti tega res manj in morava optimizirati izhode – a če se hoče, se da.

11-2.jpg

5. Kateri so največji izzivi združevanja poslovnega in zasebnega življenja in kako se z njimi spopadate vi?
Pri meni je največji izziv t. i. time management. Poleg moje funkcije v Viziji ima tudi mož pestro poslovno pot, saj ima svoje transportno podjetje. V tem času si lahko predstavljate, kaj to pomeni. Moj in njegov posel je del našega življenja in težko naredimo ločnico med zasebnim in poslovnim delom. Razen na dopustih, ko se res skušamo prepustiti le osebnim stvarem, se pogovori vedno prepletajo. To je del nas, našega načina življenja. In v tem uživamo.

Vseeno pa je ravno iz teh razlogov organizacija časa na prvem mestu. Moj delovni dan se začne med 6.30 in 7.00 in držim se načela, da končam vsaj do ure, ko grem lahko po otroka (15.00–16.00) in pripravim skupno kosilo. Ta del dneva nam veliko pomeni. Seveda mi ne uspe vedno, a se maksimalno potrudim. Po opravljenih šolskih obveznostih, dejavnostih in skupnem druženju seveda na moji poziciji in na splošno v računovodskem poslu pridejo tudi delovni večeri, delovne sobote ali odsotnost z doma. A za zdaj z možem uspešno sodelujeva v izmenjavi funkcij.

Čas za trgovino in nakupe pa sem že zdavnaj nadomestila s spletom. Ne boste verjeli, ampak to je velik prihranek časa na tedenski ravni.

6. “Delo z mamo je najboljša življenjska odločitev, ki je poleg mojega trdega dela prinesla tudi hitrost uspeha,” ste dejali v intervjuju. V čem vidite prednosti sodelovanja z mamo na delovnem mestu? Kako se kot mama in hči izogneta morebitnim nesoglasjem v vlogi sodelavk?
Da sprejmem delovno mesto v Viziji, je bila ena izmed zadnjih skupnih odločitev mame, mene in mojega predragega pokojnega očeta. Začetek je bil eden najtežjih v mojem življenju, saj je bilo leto 2015 leto največjih življenjskih preizkušenj v moji družini. Kljub temu sem se podala na novo pot – zagrizla – in grizla do uspeha.

Mama je bila vedno moja najstrožja mentorica in zelo zahtevna šefica. A za to sem ji izjemno hvaležna, saj sedaj ne bi bila tu, kjer sem, polna znanja in tudi izkušenj.

Prednost najinega sodelovanja je v iskrenosti. Odprti komunikaciji, ki jo v poslovnem svetu sicer ni pričakovati. A ravno iskrenost, prijateljstvo in globok odnos je pripeljal do uspeha in dobrega sodelovanja.

Nesoglasjem se ne izogneva. Mala nesoglasja so dobrodošla, saj tako obe dobiva drugačen pogled na situacijo. Včasih jih premeljeva vsaka v svoji pisarni, včasih skupaj. Na koncu sva do sedaj vedno našli kompromis.

41-rotated.jpg

7. S Klubom slovenskih podjetnikov ste pred časom zbrali več kot 100.000 evrov za nakup osnovnih potrebščin za otroke v Ukrajini in ureditev otroških kotičkov v begunskih centrih. Kaj vam pomeni dobrodelno udejstvovanje?
Da sem lahko predstavljala klub SBC na novinarski konferenci, mi je v veliko čast. Da sem lahko predstavila vse te dobre ljudi, ki jim je mar za druge, je bilo izjemno opravilo. Dobrodelnost mi pomeni veliko. Zavedanje, da lahko pomagamo sočloveku, me notranje pomiri. Dobrodelnost ima tako širok pomen in še večji namen. Izjemno pomembno pa je, da si dober v srcu in ne le “navzven”. Saj ni potrebno, da vsi vidijo, kako dober si. Pomembno je, da sam v sebi veš, da si.

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Do sedaj se je res nabralo že kar nekaj preizkušenj. Za nekatere, sicer redke, še danes nisem hvaležna, sem se pa veliko naučila, so del mene in so me osebnostno spremenile.

Je pa več preizkušenj, za katere sem neizmerno hvaležna. Največja je seveda rojstvo dvojčkov, ko se mi je svet obrnil na glavo. Kot bi rekla iz popolnega ugodja v “real life”. Naučila sem se, kaj pomeni brezpogojna ljubezen. Kaj pomeni biti odgovoren za sočloveka.

In še nekaj manjših… Izjemno hvaležna sem za preizkušnjo na Ekonomski fakulteti, ko smo s profesorjem podjetništva dokazali, da se da magistrirati brez absolventa. Izjemno hvaležna sem za mojo prvo službo v podjetju, s katerim še do danes nismo prekinili stika. Izjemno hvaležna sem za vse poslovne partnerje, s katerimi sem ustvarila uspešne poslovne zgodbe, in za vse ljudi, ki so okoli mene in me ščitijo, navdušujejo in kdaj spravijo v nove izzive.

51.jpg

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Hey, you. Don’t give up, okay? Life is beautiful. Be grateful. (Hej, ti. Ne obupaj, okej? Življenje je lepo. Bodi hvaležna, op. u.)

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ker smo lahko čutne, a hkrati predstavljamo varnost drugemu. Doživimo čar materinstva. Ker smo lahko razvajane in si pustimo biti razvajane. Ker lahko opravljamo več poklicev hkrati. In smo v tem času spoštovane. Res je lepo biti ženska!

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.