Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov, da vas kritike ali zavrnitve ne bodo preveč prizadele

shutterstock_453518302.jpg

fizkes | Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 25/07/22

Tukaj je nekaj predlogov, ki nam lahko pomagajo, da se soočimo z občutkom zavrnjenosti in pogledamo na težavo z drugega zornega kota

Kdo še ni izkusil boleče izkušnje: izločijo vas iz skupine, razhod s človekom, na delovnem mestu vas ne sprejmejo, morda vas celo javno ponižajo?

V vsakdanjem življenju se sicer ves čas srečujemo z manj usodnimi zavrnitvami, na primer ne prejmemo odgovora na pismo ali vabila na zabavo, ne omenijo nas, ko naštevajo zaposlene, ki sodelujejo pri skupnem projektu, zavrnejo naš predlog …

Družbena zavrnitev

Potreba po povezanosti, pripadnosti in sprejetju je ena od najbolj osnovnih in pomembnih človekovih potreb. Ravno zato zelo težko sprejmemo, ko nas okolica zavrne.

Psihiater Christophe André, ki je v eksperimentu o zavrnitvi prišel do zanimivih rezultatov, je dejal, da je zavrnitev sprožila boleč rezultat pri sodelujočih v raziskavi, čeprav so vedeli, da so udeleženi v namišljenih situacijah z ljudmi, ki jih ne bodo nikoli več srečali. Kot pravi, imamo v sebi instinktivno razmišljanje, da ni hujše in bolj nevarne stvari za nas kot to, da nas bližnji zavrnejo. Tudi če nas zavrnejo nepoznani ljudje, nas močno boli.

Kako se lahko torej soočimo z zavrnitvijo? Tukaj je nekaj nasvetov, ki nam lahko pomagajo pri tovrstnih občutjih.

1Iz “muhe ne delajte slona”

Če je šef zavrnil vašo idejo ali jo negativno komentiral, ni razloga, da se morate zato obsojati ali misliti, da ste slab delavec. Dopovejte si in si ponavljajte, da se vaše stališče razlikuje od mnenja vašega nadrejenega. Če je zavrnil vašo idejo, ni zavrnil vas. Občutek zavrnitve je (še posebej pri bolj občutljivih ljudeh) zelo subjektiven.

2Bodite prijazni do sebe

Naučite se odpuščati lastne napake in nepopolnosti. Predstavljajte si, da se v vaši situaciji znajde vaš prijatelj, in razmislite, kaj bi mu svetovali, nato pa poskušajte ta nasvet upoštevati tudi sami. Če boste do sebe manj zahtevni in kritični, vas drugi zaradi tega ne bodo zavračali.

3Kritike ne jemljite osebno

Ko se soočite s kritiko, je pomembno, da si poveste, da ne gre za kritiko vas kot osebe, ampak za kritiko nečesa, kar ste storili ali predlagali. Gre za to, da drugim vaše razmišljanje ali ideja v konkretni situaciji ne ustreza. Nobenega razloga ni, da bi imeli občutek, da so vas zavrnili v celoti kot vse, kar ste. Na situacijo poglejte drugače: če ne mislite ali čutite enako kot kdo drug, ali to pomeni, da ga v celoti zavračate?

4Po zavrnitvi poiščite oporo v drugih ljudeh

Namesto bežanja v službo, spanje ali odvisnosti, kot je alkohol, se posvetite svojim rednim vsakodnevnim dejavnostim, četudi se zdijo nepomembne v primerjavi z žalostjo, ki jo čutite. “Družba bližnjih in prizadevanja za samokontrolo so majhna, a bistvena pomoč,” poudarja Christophe André.

5Ohranjajte široko mrežo odnosov

Način, kako se še spopasti z zavrnitvijo, je, da gojimo čim večjo in raznoliko socialno mrežo. Bolj ko smo občutljivi na zavrnitev, večja je verjetnost, da bomo izbrali samo zelo zanesljive in varne ljudi, ki nas ne bodo razočarali, vendar je lahko njihova izguba ali sprememba bolj boleča. 

Dobro je, da imamo poleg nekaj zelo dobrih, tesnih prijateljstev tudi druge znance in družbo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.