Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi se uredila, če sem ves čas doma?

shutterstock_1033508071.jpg

baranq | Shutterstock

Sheila Morataya - objavljeno 01/08/22

Nekdanja manekenka in modna svetovalka, zdaj psihoterapevtka, deli nasvete, ki jih daje svojim strankam glede samozavesti in samozaupanja

Zakaj bi se uredila, če pa ves dan preživim doma? To vprašanje mi je pred kratkim zastavila sledilka na družbenem omrežju. Na kratko je moj odgovor takšen: osebna urejenost in dejstvo, ali jo udejanjamo ali ne, je povezana z določenim samospoštovanjem, ki je enako pomembno tako doma kot v svetu, med ljudmi.

Ko govorim o samospoštovanju, imam v mislih osebno skrb zase, ki bi si jo morali nameniti vsi ljudje, da ostanejo zdravi in da so zgled svojim bližnjim.

Delam na področju psihoterapije, pred opravljanjem tega poklica pa sem bila profesionalna manekenka. Obenem sem bankam, podjetjem in vladam svetovala glede zunanje podobe njihovih zaposlenih.

Zaradi teh dolgoletnih izkušenj lahko rečem, da sem razvila posebno sposobnost: skoraj takoj prepoznam, na kakšni ravni je samospoštovanje osebe, ki jo imam pred seboj. Pri tem ni pomembno, ali gre za uglednega vodstvenega delavca v podjetju ali mamo, ki ni zaposlena in doma skrbi za svoje otroke.

Od samospoštovanja, samozavesti, osebne moči, kretenj in gibanja je odvisno, kako dojemate sami sebe in kakšen je vaš duhovni “utrip” – ali se počutite kot ljubljeni Božji otrok.

Način skrbi za samopodobo in osebno nego se s staranjem spreminja. Če začnete zase skrbeti že v rani mladosti in se takrat naučite, kako iz sebe izvabiti najboljše, je zelo verjetno, da boste postali odrasla oseba, ki bo z leti postala zgled drugim.

Ob sledilkinem vprašanju se mi je utrnilo nekaj misli:

1KOT MATI STE OGLEDALO SVOJIM OTROKOM IN VSEM BLIŽNJIM

Že vrsto let s svojimi pacienti delam z ogledalom, da bi jim pomagala izboljšati samopodobo, samospoštovanje in osebno sprejemanje. V tem obdobju že opravljajo raziskave in laboratorijske teste z uporabo ogledal, da bi ljudem pomagali preseči podobo, ki jo vidijo v njih.

To je še posebej pomembno, ker ima veliko naših bralcev in bralk majhne otroke, ti pa vas posnemajo v vsem ali skoraj vsem, kar vidijo v vas.

Navade, razvade, način opazovanja in gibanja – na kratko: vi ste ogledalo za svoje otroke, zato je pomembno, da vam je všeč, kar vidite, ko se pogledate v ogledalo, da se imate radi takšni, kot ste, in da sami sebe sprejemate. Na ta način boste svojim otrokom nezavedno posredovali zdravo samospoštovanje.

2LEPO JE, ČE STE VEDNO UREJENI, SAJ NIKOLI NE VESTE, KDO LAHKO POTRKA NA VRATA

Poleg službe, ki jo morda opravljamo zunaj doma, tudi peremo perilo, kuhamo in (če smo starši) svoje otroke prevažamo na različne obveznosti in dejavnosti. Ob koncu dneva smo povsem izčrpani.

Ob vsem tem pa nikoli ne vemo, kdo bo potrkal na naša vrata; pomembno je, da poskrbimo za svoj osebni videz, saj na ta način izražamo veliko dostojanstvo, ki ga premoremo kot osebe, kot ljudje.

3ČE DOSLEDNO SKRBITE ZA OSEBNO NEGO, RAZVIJETE SLOG, KI JE V SKLADU Z VAŠO OSEBNOSTJO IN NAČINOM ŽIVLJENJA

Podobno kot je treba vaditi, da postanemo odlični kuharji, moramo vaditi tudi, da izpopolnimo ličenje, poiščemo oblačila, ki nam najbolj ustrezajo, in pravo pričesko, ki pristoji našemu obrazu.

4OSEBNA PODOBA VPLIVA NA VAŠO MISELNOST

V svoji psihoterapevtski praksi pri svojih pacientih uporabljam tudi t. i. “negovalno terapijo”.

To pomeni, da ženske učim, kako izbrati dobro podlago za ličila in kako pravilno nanesti barve na obraz. Uporabljam tudi barvno tabelo, s pomočjo katere ugotovimo, katere barve jim najbolj ustrezajo. Na koncu gremo po nakupih in izberemo garderobo, ki ni skladna le z njihovim telesom, temveč tudi z njihovim življenjskim slogom.

Po nekaj tednih izkušenj s tem postopkom ni čudovit le nasmeh moje stranke, ampak njena celotna navzočnost sporoča: “Počutim se srečno in polno energije!”

Njena miselnost se spreminja, s tem pa tudi vse drugo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.