Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Jezik ljubezni, ki ga morda sploh še ne poznate

shutterstock_1194926587.jpg

Zoran Zeremski | Shutterstock

Valerija Trček - objavljeno 02/08/22

Ali bi morali petim jezikom ljubezni dodati še šestega?

Med seboj smo si različni. Po telesni zgradbi. Po naših interesih. Po talentih. Pa tudi po tem, kaj naše srce napolni z ljubeznijo. Verjetno ste že slišali, da ima vsak od nas drugačen jezik ljubezni. Gary D. Chapman jih je predstavil v svoji knjigi 5 jezikov ljubezni.

Če nam drugi izkazujejo ljubezen v našem jeziku, potem s polnim rezervoarjem bolje sodelujemo z ljudmi in smo na splošno bolj zadovoljni. In če mi drugim izkazujemo ljubezen v njihovem jeziku, bo naš trud obrodil sadove veselja in hvaležnosti.

Poznamo pet jezikov, ki smo jih pri Aleteii že večkrat predstavili: posvečen čas, darila, usluge, dotiki in besede potrditve.

Na družbenem omrežju TikTok pa je zaokrožil zanimiv posnetek, ki je številnim razjasnil obraz. Ali je možno, da obstaja tudi šesti jezik ljubezni?

Pet jezikov ljubezni. Res?

Yuna in Nathan sta na svojem TikTok profilu objavila posnetek, v katerem je Yuna povedala, do kakšnega spoznanja je prišla, ko je poslušala pogovor med svojim možem in nekim parom. Nathan je rekel nekaj, ob čemer je ugotovila, da bi moralo biti v celotni kategoriji jezikov ljubezni v resnici šest jezikov. Besede njenega moža so ji dale vedeti, kdaj se počuti najbolj ljubljeno.

Ko je par vprašal Nathana, ali z Yuno gledata Netflixovo serijo Stranger things, je Nathanov odgovor v Yuni sprožil velik občutek ljubljenosti.

“Rekel je: ‘Meni je serija všeč, Yuni pa grozljive serije niso preveč všeč, saj njena domišljija potem preveč predeluje slike, ki jih je videla, in postajajo čez čas, prek noči samo še slabše in je zato prestrašena še cel teden.’ In to je res!”

Ko je videla, da jo Nathan pozna, da ve, kaj ima rada, česa ne mara, kaj rada počne, je to v njej napolnilo rezervoar ljubezni.

@wethelees

i never knew this is love. 🫠 #strangerthings

♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Biti poznan

In prav to, da te nekdo pozna, da pozna majhne podrobnosti o tem, kaj ti je všeč, česa ne maraš, kaj te veseli, kaj se ti dogaja, bi lahko bil po Yuninem mnenju poseben jezik ljubezni.

Čeprav lahko poznavanje tega, kaj ima nekdo rad, pomaga pri vsakem jeziku ljubezni (npr. da veš, kakšno darilo bi bilo nekomu všeč, kako želi nekdo skupaj preživeti čas, na kakšen način nekoga pohvaliti …), lahko zgolj to, da daš nekomu hote ali nehote vedeti, da ga poznaš, zelo hitro napolni njegov rezervoar ljubezni.

Yuna je ob tem izpostavila še misel Timothyja J. Kellerja: “Biti ljubljen, a nepoznan, je tolažilno, a površno. Biti poznan in ne ljubljen je naš največji strah. Toda biti v celoti poznan in resnično ljubljen je, no, zelo podobno temu, kako nas ljubi Bog.”

Kaj pa vi mislite, bi morali v klasifikacijo jezikov ljubezni dodati šesti jezik? 😊

Tags:
ljubezenodnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.